NOĆ MUZEJA: Hologram Marije Jurić Zagorke uz rock operu Grička vještica

FOTO: Ivan Ramađa

Program Marija Jurić Zagorka i Zinka Vilfan Kunc.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke pridružuje se ovogodišnjoj temi Noći muzeja; ‘Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo’, programom Marija Jurić Zagorka i Zinka Vilfan Kunc.

Svjetski priznata i poznata operna diva, sopranistica Zinka Kunc, bila je prvakinja Opere HNK u Zagrebu od 1928.-1936., a 1937. prvi je put nastupila u njujorškom Metropolitanu. Zagorki je darovala lentu 1931. godine koja će biti izložena posjetiteljima Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke.

Prepuštanje glazbi omogućava razvijanje karaktera, užitak i edukaciju, a građanstvo će u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke moći uživati u glazbenom programu/slušaonici rock opere Grička vještica zahvaljujući Croatia Recordsu.

Zagorka biografija

Zagorkin politički angažman organizacijom prvih ženskih demonstracija na trgu Sv. Marka, Lea Jager Kralj opisuje u prvoj epizodi svog stripa Zagorka biografija koju posjetitelji mogu razgledati na izložbi. U drugoj epizodi stripa autorica se bavi njezinom prisilnom udajom za dvostruko starijeg muškarca kojem je predstavljala izuzetno dobar miraz i ukazuje na položaj žena u Austro-ugarskoj monarhiji i (ne)prilikama s kojima su se susretale.

DIY LED hologram s likom Zagorke, po uzoru na suvremenu svjetsku muzejsku praksu uvodi nas u novomedijski izričaj interpretacije sadržaja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. DIY LED hologram Zagorka temelji se na postojanosti vida (engl. POV – persistance of vision), što je zapravo optička iluzija. Zahvaljujući suradnji s udrugom Radiona.org s prozora specijalizirane knjižnice Centra za ženske studije posjetitelje će dočekati Zagorka!

>>>NOĆ MUZEJA: Uživajte u događanjima na čak 42 lokacije u Zagrebu!


Komentari