NEŠTO ZA MALIŠANE: U Muzeju grada Zagreba izrađivat će se fašničke maske

press

Radionica je besplatna.

Muzej grada Zagreba i ove godine u vrijeme poklada organizira kreativno-likovne radionice u kojima izrađujemo fašničke maske.

Tema radionice je maskota ZAGI. Naime, ove godine navršava se trideset godina od Univerzijade, sportske manifestacije koja je značajno doprinijela ne samo obnovi, već i izgradnji brojnih kulturnih i sportskih objekata u Zagrebu. Te, sada već davne 1987. Godine, glavni hrvatski grad u dvanaest je dana ugostio oko 3800 studenta iz 122 zemlje.

Lik ZAGIJA, vesele i živahne vjeverice, likovno je osmislio poznati karikaturist, ilustrator i autor brojnih animiranih filmova Nedeljko Dragić.


Zašto je tada među brojnim prijedlozima čitatelja Večernjeg lista odabrana baš vjeverica? Zato jer je ona stanovnik zagrebačkih parkova, a ujedno prijateljska, dobroćudna i vesela životinja, a što je najbitnije za sport – uvijek je u pokretu.

Plava vjeverica (u boji Zagreba) s tradicionalnim šestinskim šeširom kao jednim od simbola Zagreba i s repom u olimpijskim bojama, svojom popularnošću nadživjela je igre za koje je osmišljena, a svima je u uhu i pjesma u izvedbi Trešnjevačkih mališana:

“Zagi, Zagi, Zagi, za Zagreb, za svijet.

Zagi, Zagi, Zagi, za Zagreb nek se čuje.

Zagi, Zagi, Zagi, za mladost za let za Zagreb pjesma tu je.”

(Đelo Jusić; Margit Antauer)

Sudionici naše vesele radionice imat će zadatak izraditi masku (krinku) za koju će kao predložak poslužiti lik ZAGIJA. Kao i uvijek, cilj nam je potaknuti kreativnost, slobodu likovnog izražavanja i interpretacije, te upoznati mlađe generacije s prošlošću grada u kojem žive.

Radionice su namijenjene osnovnoškolskom uzrastu.

Raspored radionica:

7.-11. veljače (utorak – subota) od 11 do 13 sati

15. – 17. veljače (srijeda – petak) od 11 do 13 sati

Radionica je besplatna.

Komentari