Neobična izložba koja propituje različite manifestacije nestajanja

Zarko Basic/PIXSELL

Međunarodna skupna izložba “Into Thin Air”, što se otvara u utorak, 5. rujna u Galeriji SC, propituje različite manifestacije nestajanja.

Umjetnici iz Hrvatske, Irana, Argentine, Njemačke, Srbije, Koreje i Francuske na izložbi izvode manifeste nestajanja povijesti i spomenike, uzaludna ponavljanja i metode razmjene, ističe se u najavi Studentskog centra.

Izložba otvara i pitanja je li čin nestajanja uopće moguće izložiti, a jednom kad je konzumiran, ostaje li išta što bismo mogli cijeniti.

U svom radu “Fiducia” Marc Buchy po podu izložbenog prostora razbacuje savinute kovanice, kao da su izgubljene, a na publici je hoće li ih podignuti i koristiti iako su modificirane i pretvorene u minijaturne skulpture.

Sujin Lim će kroz video dokumentaciju predstaviti performans “Lowering of Missouri River” iz 2013. godine, dvije godine nakon što je rijeka Missouri je poplavila nuklearnu elektranu Fort Calhoun, na mjestu gdje i dalje prijeti opasnost od poplava te i još jedne elektrane.

Promišljajući koncepte manifesta i strukturalnoga reda, Stefan Kein je reizdao knjigu “Über das Neue” Borisa Groysa na termalnom papiru te je povezao stranice u knjigu. Tiskan na papiru koji reagira na toplinu i svjetlost, tekst će nakon nekoga vremena nestati, a prazne stranice moći će oblikovati novi ‘statement’.

S obzirom da je Groys tvrdio kako će, čim neko novo umjetničko djelo ili nova teorija postanu kulturalno važne, biti pridružene svjetovnome ili arhivskome prostoru, jedan primjerak knjige bit će arhiviran u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a uokviren arhivski list bit će postavljen u izložbenom prostoru.

Antonije Burić se predstavlja radom “We steal?” kojim nastavlja svoju seriju “About Money” i stvara situacije u kojima krade u muzejima, kod kraljevske obitelji, u palači Ducal, vojnoj ustanovi. “To tehnički jesu krađe, ali predmeti koje kradem samome činu oduzimaju vrijednost, neki ukradeni predmeti jedva da su primjetni. Javno izlažem sitne krađe”, napomenuo je umjetnik.

Saman Pourisa predstavlja jednokanalni video “67305.7 cm³” u kojemu promišlja odnos sebe i dva transformirana objekta prirode, pripitomljenu životinju (zlatnu ribicu) i vodu iz slavine.  Zanimalo ga je kako voda i staklo djeluju unutar tih odnosa, nudeći istovremeno mogućnosti i ograničenja.

Video rad donosi i Julieta Ortiz de Latierro – “A fleeting castle” koji propituje može li se učiniti da dvorac nestane, dok Nina Kurtela dolazi sa site-specific intervencijom “Vanishing point “, u kojoj se, otprilike svaki sat vremena, svjetla muzeja ugase na nekoliko minuta i neočekivano ostave posjetitelje u mraku.

Izložba će biti otvorena do 20. rujna.


Komentari