NEISPRIČANE PRIČE: Obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Sutrašnji Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježit će izložba Andrewa M. Mezvinskog.

Strašnije od svih logora i stradanja bilo bi da priča o užasu toga vremena ostane neispričana – zaključak je današnje konferencije za medije na kojoj su predstavnici Festivala tolerancije – Jff Zagreb u partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom i Studentskim centrom predstavili mladog američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog čija će izložba obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava sutra.

Na konferenciji za medije nazočili su Susanne Ranetzky, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Zagreb; Ida Salamon, predstavnica Židovskog muzeja u Beču; Andrew M. Mezvinsky, autor izložbe Jedan dobar dan i Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije, dvostruki dobitnik Oscara (Schindlerova lista) i preživjeli zatočenik koncentracijskog logora Auschwitz.

Mladi američki umjetnik, nadahnut autobiografskim svjedočanstvom talijanskoga književnika Prima Levija o preživljavanju Auschwitza, stvorio je multimedijalnu instalaciju koja simbolizira slobodu i volju za životom pod nazivom Jedan dobar dan. Taj naziv nosi i istoimeni ulomak Levijeve knjige koji opisuje sve događaje koji mogu pozitivno utjecati na to, da se dan proveden u logoru može uopće nazvati „dobrim“.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Izložba je na posudbi od Židovskog muzeja u Beču, a bit će otvorena na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta 27. siječnja u Francuskom paviljonu Studentskog centra i moći će se posjetiti do 6. veljače 2017.[/box]

Tijekom čitanja knjige Zar je to čovjek? posebno me dotaklo poglavlje u kojem književnik Primo Levi opisuje osjećaje na dan dolaska proljeća u logor kada se ponovno osjeća kao čovjek te se prisjeća sretnih trenutaka – to je ono što želim približiti publici kao umjetnik te prepustiti svakom posjetitelju da doživi svaku od instalacija na svoj način pod utjecajem vlastitih sjećanja i životnih iskustava“, rekao je Andrew M. Mezvinsky.

Slijedeći načela rezolucije Ujedinjenih naroda, ova će izložba biti podsjetnik na strahote holokausta s posebnim naglaskom na mjesto održavanja, Francuski paviljon, iz kojega su odvedeni brojni građani Zagreba u logore smrti. Programi Udruge građana Festival suvremenog židovskog filma koji uključuju i Festival tolerancije predvođeni preživjelim holokausta, Brankom Lustigom, od osnutka su djelovanje usmjerili prema očuvanju sjećanja na neizrecivi dio ljudske povijesti.

Primu Leviju i meni je zajedničko to što oboje imamo brojeve na ruci. U Auschwitzu su nam slomili srca. Moje srce je u ono doba bilo malo jer sam imao 12 godina, a on 24, ali nema razlike. Mi smo slomljenih srca došli doma i uz njihovu pomoć je nastala umjetnost – on je napisao prekrasne knjige, a ja sam napravio Schindlerovu listu. Najvažnija poruka mladima je da nikada ne zaborave što se dogodilo“, kazao je Branko Lustig.


Komentari