Ne propustite večerašnje predavanje ‘Vladimir Nazor- klasik koji nadahnjuje’

Zaklada Otok Brač – negdje između mora i zvijezda, čija je temeljna djelatnost očuvanje i promicanje kulturne baštine otoka Brača, od 2015. godine ima podružnicu u Zagrebu.

U svojoj kulturnoj strategiji za Grad Zagreb, Zaklada naglasak stavlja na kulturne veze Zagreba i otoka Brača koje su povijesno vrlo značajne. Od Doma HDLU, u koji je ugrađeno preko 2000 tona bračkog kamena, preko zrinjevačkih Velikana čiji je autor brački kipar Ivan Rendić, do brojnih književnika znanstvenika i javnih djelatnika rodom s otoka Brača, koji su značajan dio života proveli u Zagrebu.

Jedan od njih je svakako i Vladimir Nazor, klasik hrvatske književnosti, čiju obljetnicu rođenja Zaklada obilježava od 2015. godine. Ove godine utemeljen je Festival inkluzivnog stvaralaštva Zagreb – Nazoru koji traje od 28. do 30. svibnja.

Počinje večerašnjim predavanjem Vladimir Nazor- klasik koji nadahnjuje u knjižnici Bogdana Ogrizovića u 18 sati, na kojem će biti predstavljen rad Zaklade, Nazorov značaj za hrvatsku književnost koji i danas inspirira stvaralaštvo svih generacija. Predstavit će se i prepjev Nazorova Cvrčka na engleski jezik,autora Brune Ogoreleca.

U utorak traju završne likovne radionice u zagrebačkim Centrima za odgoj i obrazovanje, ustanovama i udrugama za djecu s razvojnim teškoćama i osobe s invaliditetom, koje će svoje radove predstaviti na izložbi u Parku Tuškanac u 10 sati. Tom prigodom Zaklada je kod svojih partnera Blažeković medičar i voskar, dala izraditi jedinstveni licitar s nazivom festivala kao zagrebački suvenir– spomen na velikog hrvatskog književnika.


Komentari