Ne propustite nesvakidašnje ‘pandemijsko’ otvaranje međunarodnog festivala fotografija danas ispred MSU-a!

foto:Organ Vida - International Photography Organisation

Međunarodni festival fotografije Organ Vida počinje DANAS 02. RUJNA u Zagrebu i sve je spremno za njegovo ovogodišnje, s obzirom na epidemiju koronavirusa, neuobičajeno izdanje koje unatoč svemu donosi i nove sadržaje.

Festival se održava bijenalno i vodi ga peteročlani kolektiv, Barbara Gregov, Lovro Japundžić, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene, koji se u pripremi programa suočio s ‘novonormalnim’ poteškoćama kod organizacije kulturnih događaja, ali su uspjeli realizirati veći dio onoga što su planirali.

“Morali smo dva puta pomicati datum održavanja, pa smo od lipnja ponovno došli na rujan koji je bio i ranije, no sretni smo što će se većina programa ipak održati, s nama je već u Zagrebu nekoliko umjetnika”, rekao je kustos Lovro Japundžić za Hinu.

Najavio je tri dana otvorenja, a ono središnje bit će u MSU gdje će se publiku puštati da razgledaju izložbu između 20 i 23 sata kako ne bi nastali ‘čepovi’. “Otvorenje će biti na velikom platou Muzeja, dok će se ulazak u muzej ograničiti, posjetitelje će se popisivati, obavezne su i maske”, dodao je.

Posebna festivalska gošća je španjolska umjetnica Virgen Maria koja će na otvorenju imati svoj DJ set i izvesti performans. 

Početni optimizam digitalne fotografije nije se dogodio

“Neodlučne slike”, središnja tema jedanaestog izdanja Festivala, odgovor je na sve veću prisutnost fotografske slike potpomognutu velikom popularizacijom društvenih mreža, od privatne komunikacije, marketinške i industrije video igara, do suvremene umjetnosti.

Japundžić kaže kako je tema bila određena i ranije, no u nekim se radovima ona povezala s aktualnom situacijom u svijetu, a osnovno polazište, kaže kustos, bio im je rad teoretičarke Astre Taylor o tome kako su ‘umrežene tehnologije’ trebale izjednačiti profesionalce i amatere, a umjetnicima omogućiti da direktno dopru do publike, no taj se početni optimizam nije dogodio.

Podsjetio je i da je, pišući o krizi reprezentacije, teoretičarka Hito Steyerl zaključila kako je popularizacija vizualne reprezentacije kroz digitalne tehnologije dovela do ozbiljne krize političke reprezentacije.

“U fokusu je materijalnost i načini proizvodnje slike te kako se ona konzumira u digitalno doba, zanima nas proces u pozadini nastanka slika. Želimo se fokusirati na slike koje su politične prvenstveno u tome kako, a ne u tome što reprezentiraju”, ustvrdio je.

Japundžić je objasnio kako su ove godine odlučili krenuti od početka, od same slike, te postupno promijeniti poimanje Organa Vida kao fotografskog festivala.

Kako za to treba vremena, glavnina radova ipak su i dalje fotografije, no kustosi su nastojali uvrstiti dosta video radova i audiovizualnih instalacija, kojima je također u suštini slika, samo izražena u drugom mediju.

U tom se kontekstu u MSU održavaju tri site-specific izložbe/instalacije pozvanih međunarodnih umjetnika i umjetnica Meriem Bennani, Filipa Custica i Victore Sin.

Glavna izložba u MSU, ostale u gradskim galerijama

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti na mjesec će dana ugostiti glavnu izložbu nazvanu “Neodlučne slike”, grupne izložbe deset finalista odabranih na natječaju provedenom početkom godine.

To su Liza Ambrossio s radom “Blood Orange”, Martha Frieda Friedel (éclat), Marko Gutić Mižimakov (Cruising the Manifold, Disoriented), Zhao Qian (A Field Guide), Oskar Schmidt (Liquid), Samar Al Summary (Trust Beauty Bank), Indrė Urbonaitė (Flamingos, Moonrise and the Slippers), Emilio Vavarella (Amazon’s Stravaganza: A Personal Index of Infinite Consumption), Shelli Weiler (Fabulations) i Alba Zari (The Y).

Galerija Karas donosi drugi dan Festivala otvara samostalnu izložbu Katarine Juričić “Narančasto&Plavo”, Galerija Miroslav Kraljević Denija Horvatića “SCAN”.

Galerija Zvonimir 4. rujna otvara skupnu izložbu “Izvan margina”, koju Organ Vida kao partnerska organizacija realizira u okviru projekta “From St. Germain to EU – 100 years of a border“ uz potporu europskog fonda Europa za građane.

Treći dan otvorenja obilježit će u dvorani Urania diskurzivni program na kojem će se  predstaviti radovi Katarine Juričić i Victorije Sin te performans Marka Gutića Mižimakova, recital i vizualni esej sastavljen od prikaza queer prostora i osjećajnosti.

Organ Vida Festival okuplja umjetnike koji u mediju fotografije ili u njezinom proširenom obliku tematiziraju konvencionalno shvaćanje fotografije tako što istražuju kako digitalne tehnologije proširuju i obogaćuju domenu fotografskog

Svake se godine otvara nekoj drugoj temi koja potiče kritička promišljanja i dijalog o društvenim, političkim i osobnim sadržajima.


Komentari