‘NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO’: Svečani koncert Zagrebačke filharmonije za Vukovar

Povodom obilježavanja 25. godišnjice hrvatskog Grada heroja, na sam dan obljetnice održat će se 18. studenog 2016. godine u dvorani Lisinski svečani koncert „Navik on živi ki zgine pošteno“.

Koncert će za Vukovar održati Zagrebačka filharmonija, s početkom u 19:30, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba, a suorganizator i donator je Obrtnička komora Zagreb.

Zagrebačka filharmonija prvi poslijeratni nastup u Vukovaru održala je davne 1998. godine na ruševinama povijesnog vukovarskog dvorca Eltz. Na tom mjestu od tad je nastala tradicija koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija njeguju već više od desetljeća.

Svake godine Zagrebačka filharmonija gostuje u Vukovaru, u kojemu održava koncert za građane Vukovara.

Ove godine obilježava se 25 godina hrvatskog grada heroja, stoga će Zagrebačka filharmonija na sam dan obljetnice, 18. studenog svoj redovni koncert posvetiti Vukovaru. Riječ je velikom svečanom koncertu pod nazivom Navik on živi ki zgine pošteno koji će zapravo bit hommage jednom posebnom prijateljstvu gradova Vukovara i Zagreba, Zagrebačke filharmonije i vukovarskih građana.

Bit će otvorena i izložba

Koncert će pratiti izložba pod nazivom Volimo se glazbom – Zagrebačka filharmonija u kulturskoj obnovi Vukovara 1998. – 2016.g. koja će biti otvorena za sve slučajne i namjerne prolaznike od 14. do 21. studenoga 2016. u dvorani Lisinski.

Izložba je plod suradnje Zagrebačke filharmonije i Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar, Franjevačkog samostana Vukovar i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Izložba tijekom razdoblja ocrtava prijateljstva prikazana i dokumentirana fotografijama, plakatima, notnim materijalima i memorabilijama od 1998., pa sve do danas.

Pod ravnanjem hrvatskog glazbenog velikana maestra akademika Pavla Dešpalja i poznatog baritona Ljubomira Puškarića, na pozornici će se okrestru pridružiti i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i djevojački zbor Zvjezdice.

Gotovčeva Himna slobodi, Berisna Idila, Zajčeva Romanca Zrinskog, Beethovenova Eroica svirat će s posebnim pijetetom i ponosom u čast Vukovaru.​

Zagrebačka filharmonija je za svečani koncert pripremila posebne programske knjižice koje će se prodavati na koncertu.

Prihod prikupljen prodajom ovih knjižica bit će uplaćen za obnovu vukovarskog vodotornja.


Komentari