Najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u Zagrebu

Tradicionalna proljetna konvencija koju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba.

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, ove se godine održava po 39. puta, od 12. do 14. svibnja i dovodi brojne ugledne goste od kojih će sigurno veliku pozornost privući Dalibor Talajić, koji od 2009. godine crta stripove za Marvel!

SFeraKon, već tradicionalna proljetna konvencija koju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba, ima tradiciju koja datira s početka sedamdesetih godina, a prvi organizirani skupovi ljubitelja znanstvene fantastike u Zagrebu u obliku tzv. sajmova ZF-a u Galeriji Studentskog centra ubrzo su prerasli u veće manifestacije, na razini čitave bivše države, pod nazivom YUcon. Nakon dva YUcona u Galeriji SC-a, konvencija se zajedno sa SFerom preselila u prostore Kulturnog doma Peščenica u Ivanićgradskoj, gdje je 4. veljače 1983. godine održan prvi SFeraKon, na kojem je počasni gost bio britanski pisac James Gunn. Prvi Eurocon u Zagrebu bio je 1986. godine zajedno sa SFeraKonom i zvao se Ballcon, igra riječima na Balkan, ali kako su napisali s dva slova “l”, što prevedeno znači lopta, interna je šala bila tko će doći s boljom loptom na konvenciju.

Danas, SFeraKon svake godine raste sve više i bilježi porast posjetitelja.Tako je lani tri dana konvencije, koja se održava na Fakultetu elektronike i računarstva, posjetilo više od tisuću ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova.

ZF__0203

GOSTI NA OVOGODIŠNJEM SFERAKONU

Uz već najavljenog gosta, poznatog britanskog pisca romana za djecu Jamesa Lovegrova, na ovogodišnji SFeraKon dolazi ozbiljna „faca“ iz svijeta stripa! Riječ je o Daliboru Talajiću koji je nedavno došao u centar svjetske i domaće javnosti nacrtavši strip Madaya Mom o ratu u Siriji, nastao iz SMS-ova koje je nepoznata majke petero djece iz opkoljenog sirijskog grada Madaye razmjenjivala s novinarima ABC Newsa.

Kratka biografija Dalibora Talajića

Dalibor Talajić rođen je u Sarajevu 1972., a u Zagrebu, gdje je završio XVI gimnaziju, živi od 1975. Crtanje stripova oduvijek mu je bila velika želja, no odrastajući u glazbenoj obitelji, formalno obrazovanje mu je već bilo zacrtano. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je kao akademski glazbenik i profesor klarineta, što mu i jest bilo zanimanje kojih 10-ak godina. Uskoro upoznaje Tihomira Tikulina Ticu i Sebastijana Čamagajevca Sebu, s kojima započinje priča o strip fanzinu Endem, u kojem su se objavljivali autorski stripovi. U međuvremenu crta autorske stripove za školske časopise Modra lasta, Zvrk i Prvi izbor. Krajem 90-ih, kad god bi netko od njegovih prijatelja stripaša, a u to doba se družio s Goranom Sudžukom, Edvinom Biukovićem, Esadom Ribićem, dobio posao u inozemstvu, Talajić bi ih molio da prilože i njegove radove. Na taj način dobio je svoj prvi „exposure gig“, a uskoro i strip „Dead world“, serijal o zombijima. Nakon toga uslijedio je strip “Hunter’s Moon’, po scenariju Jamesa L. Whitea, no cijela priča ostala je nedovršena jer je u međuvremenu dobio ponudu francuskog izdavača Delcourt, koji je pokrenuo projekt Ex Libris. Njegova uloga u tom projektu bila je strip adaptacija priča iz Novog zavjeta, za koje je čak preuzeo i pisanje scenarija.

Skupivši već podosta iskustva, odlučio se javiti urednicima u Marvelu. Nakon što je poslao mail, dobio je odgovor od Axela Alonsa, današnjega glavnog urednika Marvela. Axelu se svidio njegov rad te je u roku mjesec dana dobio prvi scenarij – za strip „Deadpool“, a nakon toga i epizode za stripove „Punisher“, „X-men“, „Avengers“ itd.

Također, u goste dolazi i Justyna Anna Barys, inženjerka life support sustava pri Europskoj svemirskoj agenciji. Ova mlada 26-godišnjakinja uvrštena je na Forbesovu listu “30 ispod 30” u kategoriji industrije kao jednu od najtalentiranijih mladih znanstvenika u svijetu!

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstaviti niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim igraonicama, turnirima i demonstracijama RPG igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i radionici izrade nakita te brojni cosplay gosti.

Sve navedeno samo je dio sjajnog programa koji vas očekuje u svibnju, a o kojem ćemo vas redovito izvještavati! Za sve ostale informacije pratite nas na službenoj stranici: http://sferakon.org/


Komentari