Najavljena izložba “Kravata – simbol predsjedanja EU” u Saboru

Foto: PR

Ususret ovogodišnjem Svjetskom danu kravate koji se globalno obilježava 18. listopada i drugom po redu festivalu Dani kravate koji će se održati od 13. do 18. listopada, ustanova Academia Cravatica najavljuje otvorenje jedinstvene izložbe “Kravata – simbol predsjedanja EU” u Saboru RH. Stjecajem okolnosti, ova je izložba – u sklopu koje će 17. listopada, u prostoru Sabora Republike Hrvatske, svečano biti predstavljene kravate zemalja predsjedateljica Europske unije – dobila iznimnu uvertiru.

Naime, dr. Edith Mock, udovica Aloisa Mocka, darovala je ustanovi Academiji Cravatici kravatu svoga pokojnog supruga. Alois Mock, nekadašnji potpredsjednik vlade Republike Austrije i njezin ministar vanjskih poslova, ujedno je i jedan od najpopularnijih europskih i austrijskih političara s kraja 20. stoljeća, a upravo je darovanu kravatu nosio u noći referenduma i austrijskog „Da“ pristupanju Europskoj uniji.

“Potaknuta inicijativom Mire Gavrana, prvog Veleposlanika kravate i dobitnika nagrade koja nosi ime Aloisa Mocka, a dodjeljuje se osobama koje se zalažu za jačanje europskog jedinstva, dr. Edith Mock prije nekoliko dana kravatu je predala gospodinu Marijanu Brajinoviću, ministru savjetniku u austrijskoj vladi, a ona je potom stigla na Kaptol, u prostore Academie Cravatice gdje je uvrštena u muzejsku zbirku Academie Cravatice”, ističe Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica.

Inače, države članice EU-a izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci, pri čemu će ova čast Hrvatskoj pripasti 2020., a prilikom predaje dužnosti između pojedinih zemalja predsjedateljica poklanja se upravo – kravata.

“Tradicija darivanja kravate koju je ustanovila Europska unija odlikuje se ležernošću i elegancijom, isticanjem zajedništva, a ne isključivosti. Doduše, moglo bi se reći da se ističe posebnost, ali u zajedništvu. Ništa takvim odlikama ne odgovora i ne može odgovarati bolje od kravate; ona je doista sveeuropska baština. Ali i specifičan hrvatski ulog spomenutom zajedništvu kojemu svaka zemlja doprinosi na svoj način”, zaključuje Albaneže.

Drugi po redu i jedini europski festival posvećen kravati – Dani kravate, održat će se ove godine od 13. do 18. listopada, a uz najavljenu izložbu “Kravata – simbol predsjedanja EU“, u pripremi je i niz drugih događaja i aktivnosti u organizaciji ustanove Academia Cravatica, a  koje slave Hrvatsku kao domovinu kravate i promiču kravatu kao hrvatsku, europsku i svjetsku kulturnu baštinu.

 


Komentari