Nacionalni dan invalida rada – kroz sliku, priču i glazbu

FOTO: Facebook / Udruga invalida rada Zagreba

Povodom Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka, u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba, Nova cesta 86 (ulaz s dvorišne strane), u srijedu, 21. ožujka 2018. godine, od 15,00-19,00 sati, za sve smo zainteresirane pripremili sljedeći program:

  • u 15,00 sati upriličit ćemo otvorenje izložbe slika polaznika radionice crtanja i slikanja UIR Zagreba „Ususret proljeću“
  • u 17,00 sati pravnik UIR Zagreba, Joško Matić, objasnit će članovima i gostima zakonsku zavrzlamu o razlikama između tjelesnog oštećenja i invaliditeta, tko je u očima zakona osoba s invaliditetom, a tko osoba s tjelesnim oštećenjem
  • u 18,00 sati, uz klasične hitove i evergrine, harmonikaški orkestar Hrvatskog grafičkog glazbenog društva „Sloga“ uvest će sve prisutne u prvu proljetnu noć ove godine.

Nakon što je Hrvatski Sabor na svojoj sjednici održanoj dana 13. veljače 2009. godine donio Odluku o proglašenju „Nacionalnog dana invalida rada“ – 21. ožujka („Narodne novine“, broj: 24/09), udruge jedne od najbrojnijih populacija osoba s invaliditetom – udruge invalida rada, diljem RH obilježavaju ga ove godine deseti put zaredom, nastojeći izaći iz izmaglice nevidljivosti i neuvažavanja od strane društva i države.

U Republici Hrvatskoj u 2017. godini registriran je 120.891 invalid rada od čega u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 29.149 (24,11%). UIR Zagreba u 2017. godini okupila je 8.741 invalida rada odnosno njih 29,99% s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Upravo u tako velikom zajedništvu rastu mogućnosti za podizanje svijesti o problemu nekorištenja zaštitnih sredstava na radu.

“Obzirom da je realnost u suprotnosti od slova na papiru zapisanih u konvencijama, zakonima i pravilnicima, pozivam sve građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije da svojom nazočnošću podrže naša stremljenja za kvalitetniji život osoba s invaliditetom.” izjavila je predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić.


Komentari