U Muzeju grada Zagreba otvara se izložba ‘Trnje – prostor i ljudi’

Nakon izložbe Trešnjevka – prostor i ljudi, u Muzeju grada Zagreba slijedi studijska izložba o četvrti Trnje. Izložba “Trnje – prostor i ljudi” otvara se u srijedu 28. ožujka u 19 sati.

Obje izložbe dio su četvrte etape projekta Zagrebački kvartovi u kojoj se bavimo zagrebačkom periferijom i njezinom preobrazbom od druge polovine 19. stoljeća do danas.

“Dođite na otvorenje izložbe i saznajte više o urbanizmu, arhitekturi, modernizaciji, o društvenom životu i svakodnevici Trnja. Doznajte kako je Trnje postalo kolijevkom zagrebačke industrije, kako je izgrađena prva planska industrijska zona u Zagrebu i zašto je Radnička cesta dobila taj naziv. Zanima li vas je li Zagrepčanka još uvijek najviši neboder u Zagrebu, koja je znamenita trnjanska ulica nosila ime Moskovska i gdje se nalazilo igralište sportskog društva Građanski? Izložba Trnje – prostor i ljudi pružit će odgovore na ta i na mnoga druga pitanja”, stoji u najavi izložbe “Trnje – prostor i ljudi”.

Nekad periferija, a na početku 21. stoljeća širi centar grada, Trnje je mjesto brojnih metamorfoza. Izložba prati pojavu trnjanskog prostora na rubnim dijelovima karata Zagreba u 19. stoljeću, život sela i izgradnju radničkih naselja na “južnoj periferiji” između dvaju svjetskih ratova, razdoblje intenzivne modernizacije nakon Drugog svjetskog rata te postupnu integraciju Trnja u gradsko tkivo.

Proces modernizacije koji se različitim ritmom i intenzitetom odvija od druge polovine 19. stoljeća do danas prate stalne mijene životnih okolnosti. Od administrativnog pripojenja trnjanskog prostora gradu Zagrebu 1850., preko izgradnje željezničke pruge koja je “presjekla” grad učinivši Trnje prometno izoliranom periferijom, do nerealiziranih planova stvaranja novog gradskog središta uz današnju Ulicu grada Vukovara tijekom druge polovine 1940-ih i 1950-ih, izložba nastoji kompleksno “zaroniti” u povijest prostora današnje gradske četvrti. Urbanizam, arhitektura, modernizacija te društveni život i svakodnevica zastupljeni su povijesnim pregledom u šest tema.

Izložbom se Trnje predstavlja kao cjelinu, ali se istovremeno nastoji učinititi vidljivim i razne dijelove gradske četvrti, povijesna naselja i prostore s vlastitim (pod)identitetom: Cvjetno naselje, Vrbik, Martinovku, Staro Trnje, Kruge, Savicu, Sigečicu i Kanal.

“U tom segmentu (u sedmoj temi) koristili smo sjećanja stanovnika i fotografije iz obiteljskih albuma. Povijest kvarta (ili kvartova) ispričana je tako u prvom licu, iz perspektive stvarnih aktera, što čini neposrednu poveznicu izložbe s prostorom i stanovnicima gradske četvrti”, ističe se u najavi ove zanimljive izložbe.


Komentari