Muzej Mimara priprema online izložbu: Obavezno ju pogledajte!

wikipedia.org

U nemogućnosti organiziranja redovne izložbe u prostoru Muzeja Mimara zbog posljedica nedavnog potresa i pandemije slikar i arhitekt Milo Sakač predstavlja svoje radove u virtualnoj galeriji na izložbi “Oluja uma”.

Sakač ove godine obilježava 31 godinu od svoje prve samostalne izložbe, a na izložbi u Mimari trebao se predstaviti s recentnim opusom pedesetak radova velikih formata, u tehnici akril nastalih tijekom zadnjih pet godina intenzivnog stvaralaštva.

U manjem opsegu ta će se izložba moći pogledati putem poveznice objavljene na web stranici Muzeja Mimara.

Po riječima Magdalene Getaldić, autorice predgovora izložbe, kroz nekoliko različitih ciklusa i koncepata vidi se umjetnikova preokupacija apstraktnim izričajem, no iako djela gradi na različitim osnovama i pristupima, ona u cjelini odaju stilsku koherentnost.

“Njegovo ovladavanje apstrakcijom razvijalo se postepeno, ali kroz brojnost radova i ciklusa vidi se intenzivan rad, disciplina i entuzijazam, gdje Sakač svojim uvijek svježim pristupom mijenja izričaj, istražuje i iznova traži nove inspiracije”, ocijenila je.

Zagreb je samo jedna od stanica turneje putujućih izložbi pod nazivom Mind Hunter, koju je započeo 2019. godine u Beču, Budimpešti i Ljubljani, a ove godine nastavlja u Beču, te Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine.

Sakač je svojim djelovanjem vezan za Beč gdje prije nekoliko godina otvorio slikarski atelje, a i član je udruženja Q202 Leopoldstadt Wien i Produzentgalerie, te svjetske organizacije mađarskih umjetnika MKVE.

Izložba se postavlja pod motom ZatvoreniAliAktivni, u programu kojim Muzej Mimara uslijed nepovoljnih okolnosti publici nastoji pružiti iskustvo doživljaja umjetnosti putem virtualnih sadržaja.

U nedavnom potresu oštećen je strop reprezentativne dvorane na drugom katu tog zagrebačkog muzeja, cijelog krovnog dijela atrija, a pukotine se protežu na brojnim mjestima interijera. Oštećen je i dio  izložaka u stalnom postavu, osobito krhkih staklenih predmeta.


Komentari