Motovunska platna stižu u Zagreb: ‘bacite oko’ na odlične filmske naslove

S krajem ljeta, motovunska platna stižu u Zagreb – u Laubu, kuću za ljude i umjetnost pa ovog četvrtka počinje Motovun u Zagrebu, izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala.

Projekcije su raspoređene u dva „produžena“ vikenda – osam večeri, osam filmskih poslastica (cjeloviti program o potražite na dnu teksta). I to nije sve – u sklopu programa „Berlin – grad partner“ u Laubi će u četvrtak 30. 8. u 20 sati biti otvorena izložba „Zidovi i mostovi“, prezentacija radova naših umjetnika koji žive i rade u Berlinu. Izložbu čine „berlinski“ radovi jedanaest umjetnica i umjetnika – Lovre Artukovića, Dore Đurkesac, Ivane Franke, Borisa Ivandića, Šejle Kamerić, Božidara Katića, Nine Kurtele, Irme Markulin, Martine Mezak, Tanje Ostojić i Nike Radić. Izložba je realizirana u sklopu programa „Berlin – grad partner“ u suradnji s Goethe institut Kroatien i bit će otvorena sve do završetka Motovuna u Zagrebu 9. rujna.

Ulaz na otvorenje i izložbu je slobodan, a ulaznice za filmske projekcije mogu se nabaviti po cijeni od 20 kuna jedan sat prije projekcije na blagajni Laube.

FILMSKI PROGRAM

Reviju otvara nagrađeni film ovogodišnjeg festivala „Ubiti Jesusa“ (Laura Mora, Kolumbija), napeti triler u kojem glavna junakinja najprije svjedoči uličnom atentatu na svojega oca, a zatim, izgubivši vjeru u policiju i pravosuđe, sama kreće u potragu za ubojicom. Osobitost ovog filma jest što se temelji na istinitom slučaju koji se dogodio samoj redateljici – upravo ona u tragičnim je okolnostima izgubila oca. Vrhunska glumačka ekipa i čudesno realističan prikaz opasnog života na ulicama Medellina, stvorili su film koji je festivalski žiri nagradio Propelerom Motovuna.

I drugi film također je djelo redateljice – „Slatki život“ (Isabella Eklof, Danska) priča je o djevojci koja opasno živi: ulazi u ljubavnu vezu s kriminalcem i s njim i njegovim prijateljima odlazi na skupo ljetovanje – i tu će shvatiti da život „sponzoruše“ nije bezopasan. Ovaj festivalski hit dobio je mnoštvo nagrada, ali i izazivao kontroverze, ponajprije zbog uznemirujućih scena seksualnog nasilja.

Subotnja večer rezervirana je za glazbeni dokumentarac „Mathangi / Maya / M.I.A“ (Steve Loveridge, Velika Britanija / SAD) koji iznosi biografiju rap-ikone i političke aktivistice M.I.A. – koja je u samo nekoliko godina prošla put od obespravljene izbjeglice sa Šri Lanke do planetarne zvijezde. No, njezin društveni angažman nije lišen kontroverza, i ovaj film ih otvoreno iznosi u uzbudljivoj mješavini politike i glazbe.

Kraj „prvog poluvremena“ ovogodišnjeg programa zaključit će film „Bilo jednom u studenom“ (Andrzej Jakimowski, Poljska) koji priča priču koja će biti bolno prepoznatljiva našoj publici – o intelektualcima, srednjoj građanskoj klasi, koje okrutna pravila igre posttranzicijskih društva, pretvaraju u osiromašene, besperspektivne ljude. Osobitost ovog filma je što su njegovi dijelovi snimljeni u stvarnim uličnim neredima desnih radikala na ulicama Varšave i daju bolno vjeran prikaz života u konzervativnoj Poljskoj.

Nakon trodnevne pauze i dolaskom novog produženog vikenda filmski program će se nastaviti od sljedećeg četvrtka, s nova četiri filma, među kojima će biti i pretpremijera dokumentarnog filma Nebojše Sljepčevića „Srbenka“, koji je s tek nekoliko projekcija dobio niz prestižnih nagrada u inozemstvu, ali i specijalno priznanje žirija u Motovunu.

  • četvrtak 30.8.

UBITI JESUSA

Kolumbija, Argentina, 2017., 99’

r. Laura Mora

Propeler Motovuna za najbolji film MFF2018

  • petak 31.8.

SLATKI ŽIVOT

Danska, Nizozemska, Švedska, 2018., 93’

r. Isabella Eklöf

  • subota 1.9.

MATANGI / MAYA / M.I.A.

Šri Lanka, UK, SAD, 2018., 95’

r. Steve Loveridge

  • nedjelja 2.9.

BILO JEDNOM U STUDENOM

Poljska, 2018., 92′

r. Andrzej Jakimowski

  • četvrtak 6.9.

DNEVNIK VARALICE*

Švedska, 2017., 97’

r. Ivica Zubak

  • petak 7.9.

MOJTV predstavlja:

ANĐEO

Argentina, Španjolska, 2018., 115′

r. Luis Ortega

  • subota 8.9.

SRBENKA

Hrvatska, 2018., 72′

r. Nebojša Slijepčević

– specijalno priznanje žirija MFF 2018

PRETPREMIJERA + razgovor s autorom

  • nedjelja 9.9.

B-FILM: ZVUK I STRAST ZAPADNOG BERLINA 1979. – 1989.

Njemačka, 2015., 92’

r. Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange

Sve projekcije počinju u 21 sat.


Komentari