MAŠTA I REALNOST FOTOGRAFSKIH RADOVA: ‘Zemlja sjena’ Rogera Ballena

Izložba fotografija svestranog umjetnika.

U izboru fotografskih radova Rogera Ballena prožimaju se mašta i realnost, a u fotografiju uključuje pronađene objekte, vlastite crteže, kolaže i skulpture te tako nastaju jedinstvena i iznimna umjetnička djela što se opiru jednoznačnom čitanju. Ballen je rođen 1950. u New Yorku, ali više od trideset godina radi u Južnoj Africi kamo ga je dovelo zanimanje geologa. Isprva je fotografirao opustjele južnoafričke gradiće, a nakon susreta s populacijom koja ih nastanjuje gradio je svoj umjetnički rječnik od onog što bi se površnom promatraču učinilo kao društveno angažirana kritika sve do fotografskih psihodrama kako naziva svoje recentnije radove.

Ballenovi crno-bijeli radovi često se smatraju psihološkima, takvima da ulaze u svijest promatrača. Zamućeni slojevi između umjetnosti i dokumentarizma i zaigrani crni humor uznemirujuće istiskuju osjećaj za realnost. Jedina opaziva dosljednost je njegov osjećaj za linije – bez obzira jesu li to obične ili žičane ograde ili kutovi – uvijek se pojavljuju kao elementi.

Ballen je 2012. surađivao na video spotu I Fink U Freeky s južnoafričkom grupom Die Antwoord i njegov je rukopis nedvojbeno prepoznatljiv. Godinama je poznavao članove grupe i postupno se razvijalo međusobno divljenje. Surađivali su i 2010. kada su Ballenovi crteži integrirani u njihov video. No, video I Fink U Freeky on im je režirao i lansirao grupu na višu razinu. Video je vrlo popularan i na YouTubeu, i može se pogledati ovdje.

Roger Ballen imao je više od pedeset izložbi diljem svijeta, a njegovi su radovi u brojnim muzejima, među njima i u Victoria i Albert Museum u Londonu, u pariškom Centru Pompidou, u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti. Nacionalni muzej afričke umjetnosti i Institut Smithosonian priredili su mu 2013. veliku retrospektivu koja je dobila hvalospjeve.

Datum trajanja: 6. 9. – 22. 9. 2016. u Muzeju suvremenih umjetnosti.


Komentari