‘Ljubavna tura’ u Zoološkom vrtu povodom Valentinova

U povodu Valentinova zagrebački Zoološki vrt od 11. do 14. veljače organizira “Ljubavnu turu”, kojom će iskusni edukatori posjetiteljima otkrivati kako nastaju parovi u svijetu životinja.

Iz ZOO-a su u srijedu priopćili da će posjetitelji moći posjetiti oblačaste štakore, ‘najzaljubljenije u maksimirskoj šumi’, upoznati patuljastog kajmana, otrovne žabe, crnokljune tukane, itd. Čudesne priče koje će edukatori pričati 45 minuta tijekom “Ljubavne ture” počinju u 11 i 14 sati, a kupon za sudjelovanje treba podići na blagajni pri ulasku u ZOO.

Jedna od priča je ljubav oblačastih štakora, pripadnika najveće skupine štakora na svijetu, koji su dobili mladunca. Spol mališana još se ne zna, a kako je riječ o izuzetno plahim životinjama, njihovo se razmnožavanje može proučavati samo u ZOO vrtovima, kažu u ZOO-u.

Posvojite omiljeni par

Daleko otvorenije u prirodi zavodi patuljasti kajman, koji svoj rep postavlja gotovo okomito iznad vode, a glavu ponosno usmjerava u zrak. To mu omogućuje da proizvede zvukove nalik na režanje, a ženke “padaju na takav dubok glas”.

Macho stasom i glasom u doba parenja diče se otrovne žabe. Mužjaci posebnom pjesmom dozivaju ženke, no ako se pojavi drugi mužjak, međusobno odmjeravaju snagu. Izvedbom sklekova utvrđuju tko je dominantan, a poraženi spušta glavu do tla, navode organizatori.

Crnokljuni tukan pravi je kavalir u svijetu životinja, a ženku obasipa darovima. Kada pronađe hranu ili nešto što smatra dostojnim njegove drage, kljunom joj predaje dar. Ženka dar koji put uzme odmah, a ponekad vrati kako bi joj partner dar mogao opet dati. U slučaju ignoriranja, mužjak ju slijedi i zvonkim glasanjem nagovara da ipak uzme dar.

Ljubitelji životinja moći će posvojiti omiljeni par, primjerice mare Juanitu i Ozzyja, morske lavove Edith i Zagija te zebre Sabinu i Gustava. Oni koji su posvojili životinju od 14. veljače 2016. na Valentinovo u ZOO mogu ući besplatno.


Komentari