LJETO U MSU-u SE NASTAVLJA: Ove subote uživajte uz neponovljivi TBF

Facebook

ŠTO: Koncert TBF-a

KADA: subota 16. srpnja 2016.

GDJE: Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17

“Sretni smo i počašćeni što smo ove godine pozvani da budemo dio koncertne priče u MSU. Dobar glas bije te događaje pa se stoga jako veselimo zabijanju TBF-ove zastavice na binu još jednog koncertnog prostora u Zagrebu. Zagrebačkoj publici, koja nas dugi niz godina prima s ljubavlju, jamčimo odličnu zabavu uz svirku do jaja i pozitivan stav! Dobrodošli svi, vidimo se u MSU!” – tako vas poziva Mladen iz TBF-a

The Beet Fleet (TBF) nastali su 1990. u Splitu. Bez prijašnjeg iskustva u stvaranju glazbe, posebno hip-hop glazbe, započeli su proces učenja vještina MC-inga (skraćeno od Master of Ceremony-termin u hip-hop kulturi koji označava “rap vokal”) od pionira hip-hopa (Run D.M.C.,LL Cool J, Public Enemy, BDP, N.W.A., Eric B & Rakim, Ultramagnetic MC’s,…). Snimili su tri pjesme u kućnoj produkciji i plasirali ih na lokalne radio postaje 1992. To su bili klasični hip-hop glazbeni zahvati sampliranja, odnosno korištenja uzoraka gotovih pjesama i ‘lijepljenja’ na repetitivni beat, preko čega su onda repali i pjevali. Slijedili su nastupi uživo i to u Splitu i bližoj okolici, čime su se približili publici i pokazali što mogu i što žele. Zapazio ih je već renomirani splitski glazbenik i producent Dragan Lukić Luky te ponudio produciranje albuma.
No, realiziranje albuma prvijenca dočekali su tek 1997. godine. U međuvremenu su studirali, radili radio emisije urnebesnog karaktera, nastupali u Splitu, uže a katkad i šire, snimili još dvije pjesme u demo verziji, te polako stjecali neki renome na hrvatskoj glazbenoj pozornici. Debut album “Ping-pong (umjetnost zdravog đira)” izlazi im 1997., a tekstovi su uglavnom govorili o tadašnjem stanju u društvu. Teme su problem narkomanije, kritika političke korumpiranosti, te općenito iskvarenih društvenih vrijednosti (dominacija degeneriranih materijalnih interesa uz netoleranciju prema svemu što je različito, zatiranje urbane mediteranske kulture), te svakodnevica. Naklonost publike osvojili su energičnim i originalnim nastupima, kombinirajući rap sa živim instrumentima.
U kolovozu 2000. godine izlazi drugi album, “Uskladimo toplomjere“. Glazbu su opet kreirali na isti način, a tekstovi su realno i kritički komentirali hrvatsku stvarnost, i to velikim djelom kroz šaljive priče. Kritičari su gotovo jednoglasno hvalili album, prozivajući ga hrvatskim albumom godine. “Maxon universal”, treći album grupe T.B.F. izlazi 2004. i, za razliku od prethodna dva albuma, glazba je ovaj put snimljena instrumentalno, a samplovi i scratcheva korišteni su kao dodatci i ukrasi. Albumu su prethodila dva predsingla, ‘Šareni artikal’ i ‘Alles gut’. Album se pokazao najuspješnijim do sad, s njega je “skinuto” 7 spotova (Šareni artikal, Alles gut, UV zrake, Nostalgična, Tobogan, Papilova, Esej), te je dobio brojne nagrade u 2004. godini (5 Porina, 5 Zlatnih Koogli) I to u prestižnim kategorijama.
U listopadu 2007. u izlazi četvrti studijski album pod nazivom ‘Galerija Tutnplok’. Glazbeno se radi o kombinaciji žive svirke i samplova, i na neki način je ostvarenje zajedničkog potencijala sastava. Tekstualno se i ovaj put radi o sličnim temama kao i na prethodnicima, ali ovaj put s čak dvije pjesme ljubavne tematike (Fantastična i Lud za njom), koje kroz fantaziju o bezuvjetnoj ljubavi, ustvari govore o nedostatku ljubavi u suvremenom svijetu. Album je odlično prihvaćen od publike, struke i kritike, i višestruko je nagrađen, i to u prestižnim kategorijama. U lipnju 2010. izlazi prvi live album TBF-a pod nazivom ‘Perpetuum fritule’, u dvostrukom i jednostrukom izdanju. U listopadu 2010. je završeno snimanje novog studijskog albuma Pistaccio Metallic s 11 pjesama. Album je izašao u srpnju 2011., a singl “Mater” se na radiju puštao već krajem svibnja. U lipnju 2015., TBF je završio snimanje novog studijskog albuma „Danas sutra“, a album su najavila 3 singla. To su “Banane” i “Neću ti ništa” koji su izašli godinu prije izlaska albuma i “Sa mog prozora”, singl koji je izašao dva tjedna prije izlaska albuma.

U cijenu ulaznice za koncert TBF-a u sklopu Ljeto u MSU uključena je i projekcija filma iz ciklusa Best of Metropolis, hvaljena francuska drama „Lijepi dani“.

LIJEPI DANI (Les Beaux jours), red. Marion Vernoux, 2013., 94 min., gl Fanny Ardant, Laurent Lafitte, Patrick Chesnais…
Lijepi dani? Caroline, novopečenu umirovljenicu, upravo to čeka. Slobodno vrijeme. Ustvari, pregršt slobodnoga vremena. A lijep život? To baš i nije tako jednostavno… Kako ga onda iznova ispuniti? Prekršiti pravila, izazvati nove susrete, ili jednostavno popuniti dnevni raspored? Osim ako to već nije slučaj.
Distributer: Francuski institut u Hrvatskoj

Projekcije filma su u subotu, 16.7. u 18 i 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a.
Napomena: broj sjedala u dvorani Gorgona je ograničen i sjedala nisu numerirana. Molimo posjetitelje da prilikom dolaska na projekcije filma u 18 i 20 sati zauzmu prvo slobodno mjesto u dvorani.

U cijenu ulaznice za koncert TBF-a i film „Lijepi dani“, Ljeto u MSU također uključuje i posjet uzbudljivoj međunarodnoj izložbi Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa.
Izložba wroclawske avangarde najvažnija je međunarodna izložba suvremene umjetnosti u MSU u 2016., i na jedinstven način Hrvatskoj, ali i široj regiji, predstavlja do sad nepoznatu dinamičnu kulturnu povijest Europske prijestolnice kulture 2016. Wrocław je do kraja sedamdesetih godina bio prijestolnica poljske neoavangarde, da bi u sljedećem desetljeću — u godinama izvanrednog stanja — postao žarište kontrakulture i umjetnosti koja se suprotstavljala sustavu. Izložba Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa predstavlja umjetnička djela, filmove, dokumentarne fotografije, predmete i zvučne zapise iz područja vizualnih umjetnosti, arhitekture, urbanizma, kazališta, filma, dizajna ali i iz svakodnevnog života u Wrocławu od 1960-ih do današnjih dana.

ULAZNICE za koncert TBF + film Lijepi dani + posjet izložbi Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa su 85 kuna i mogu se kupiti putem sustava Eventim.hr. Cijena ulaznice na sami dan koncerta iznosti 95 kuna. Ulaznice se mogu kupiti i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati.

Napominjemo da je broj ulaznica za koncert ograničen – stoga požurite!


Komentari