Ovo ljeto u kinu ‘Europa’ možete uživati u više od 70 filmskih naslova

Kino Europa

Ovogodišnje Ljeto u kinu Europa u to zagrebačko kino donosi od 21. lipnja do 1. rujna više od 70 filmskih naslova koji su tijekom godine prikazivani u sklopu redovnog programa, kao hit ostvarenja europske kinematografije.

Ljetni program “Propustili ste, pogledajte!” podsjetit će, među ostalim, na dobitnika Zlatne palme i najboljeg europskog filma “Kvadrat” o uglednom kustosu Christianu kojem se život okrene naglavačke nakon što ga opljačkaju.

Bit će tu i nekonvencionalna romantična komedija “Isabellino sunce”, prve filmske suradnje glumice Juliette Binoche i redateljice Claire Denis i dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film “Iz ništavila” Fatiha Akina s Diane Kruger u glavnoj ulozi.
Uvršteni su i najnoviji filmski uradci dvojice velikih imena autorskog filma Michaela Hanekea i Andreja Zvjaginceva – njihove snažne i provokativne drame “Sretan kraj” i “Bez ljubavi”.

Američku filmsku scenu predstavlja jedan od najhvaljenijih filmova godine “Tri plakata izvan grada” Martina McDonagha s Frances McDormand kao glavnom protagonisticom.

Romantična drama “Fantomska nit”, posljednja filmska suradnja Paula Thomasa Andersona i Daniela Day-Lewisa, gledatelje vodi u londonski svijet mode pedesetih.

Iz kina Europa iz programa izdvajaju i šarmantnu priču o neprilagođenoj tinejdžerki “Lady Bird” Grete Gerwig, duhovitu posvetu “Majstor lošeg filma”, u režiji i izvedbi holivudskog otkačenjaka Jamesa Franca, te mračni triler “Iskupljenje u New Yorku” redateljice Lynne Ramsay u kojem Joaquin Phoenix glumi ubojicu sa savješću.

Od francuskih društveno angažiranih filmova do hrvatskih komedija

Od društveno angažiranih festivalskih uspješnica prikazat će se francuski filmovi, dobitnik Zlatnog lava “Julien u sredini” Xaviera Legranda, napeta triler-drama koja progovara o vrlo aktualnoj temi obiteljskog nasilja, kao i dobitnik canneskog Grand Prixa i čak šest Césara “120 otkucaja u minuti” Robina Campilla, erotična drama u kojoj se osobno i političko prepliću kroz priču o pariškim aktivistima koji ranih devedesetih podižu razinu osviještenosti o AIDS-u.

Na programu su i švicarska dramedija “Božja volja” Petre Volpe koja nas podsjeća na feminističku borbu i teško izboreno pravo na glas, psihološki triler “Ubojstvo svetog jelena”, neobičan spoj grčke tragedije i ‘Sofijinog izbora’ u režiji ekscentričnog Yorgosa Lanthimosa te nagrađivana senzualno-sanjiva drama “Skrivena ljubav” Luce Guadagnina, kao “uvertira u predstojeće ljetne vrućine, koja podsjeća na to kako je to biti mlad i zaljubljen”.

Hrvatsku kinematografiju predstavljaju dvije komedije smještene na dalmatinske otoke – u “Osmom povjereniku” Ivana Salaja korumpirani političar pokušava organizirati lokalne izbore na izmišljenom Trečiću, dok se u lepršavoj posveti izoliranom Visu “Comic Sans” Nevija Marasovića prati ljubavno-životne peripetije zagrebačkog grafičkog dizajnera.

Tu su i pobjednički film Pule, alegorijsko putovanje u nepoznato “Kratki izlet” Igora Bezinovića te eksplozivna antiratna drama “Muškarci ne plaču” filmskog debitanta Alena Drljevića koja je pobijedila na 15. Zagreb Film Festivalu (ZFF).

Osim odabranih repriza u programu i novi filmovi

Osim repriznih naslova kino Europa u svoju redovnu kinodistribuciju donosi i nekoliko novih naslova, među kojima su i dvije talijanske filmske priče o izgubljenoj nevinosti koje nam stižu s prošlogodišnjeg ZFF-a – “Ciambra” Jonasa Carpignana i “Sicilijanska bajka” autorskog tandema Fabio Grassadonia & Antonio Piazza.

Kao ‘poslastica za gledatelje’ najavljen je dokumentarni memento “‘Viva ludež: Razgovor s trojicom od Ferala” u režiji riječkog dvojca Marine Banićević i Saše Stanića, posvećen političko-satiričnom listu Feral Tribune.

Najmlađima je namijenjen program Kino Bibijada, s devet pažljivo odabranih dugometražnih igranih i animiranih ostvarenja, koja će se moći besplatno pogledati svake srijede i nedjelje od 17 sati.

Prikazivat će se obiteljska komedija “Oči u oči”, dvostruki pobjednik 3. KinoKino – Međunarodnog festivala za djecu, koji na duhovit način progovara o životu s različitostima, simpatična romantična komedija “Brailleovo srce” o darovitoj, slijepoj čelistici Marie koja se zaljubljuje u razrednog ‘blesana’ Victora, te skandinavski dječji hit “Dječak u oblacima” o malenom Niilasu koji na dalekom sjeveru Švedske s narodom Samii provodi najuzbudljivije ljeto u životu.

Većina filmova iz ljetnog programa, točnije oni koji su nastali izvan engleskog govornog područja, prikazat će se i uz titlove na engleskom jeziku u sklopu ljetnog programa “Subtitled Tuesday” – ljetne verzije redovnog godišnjeg programa koji već treću godinu zaredom, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno kino Europa svakog utorka donosi filmove s dvojezičnim (hrvatsko-engleskim) titlovima.

Ponedjeljkom će se uz kupnju ulaznica moći ostvariti 20 posto popusta na sve artikle u ponudi kafića kina Europe, kao i na kokice, a četvrtkom će se posjetiteljima po promotivnoj cijeni ponuditi kokteli Mojito i Cuba Libre.


Komentari