KORISTAN TEČAJ: Oslobodite se straha od letenja!

INSTAGRAM

Novi tečaj oslobađanja straha od letenja, koji se u Zagrebu održava još od 2010. godine, održat će se posljednji put u staroj zračnoj luci 4. veljače 2017. godine.

Tečaj oslobađanja straha od letenja jedini je ovakav specijalizirani tečaj u regiji, čime je Međunarodna zračna luka Zagreb stala uz bok najvećim europskim metropolama, poput Londona i Berlina, gdje se ovakvi tečajevi održavaju već više od 30 godina. U sedam godina održavanja, tečaj je pohađalo nekoliko stotina zadovoljnih polaznika, a njegova uspješnost je visokih 96 posto.

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija jer ga osjeća čak 64 posto žena i 34 posto muškaraca. Poput drugih fobija i strah od letenja je subjektivan, uzrokovan najčešće strahom od gubitka ili separacije, a ono što je zanimljivo jest da se taj strah javlja kasnije u životu, čak i u 30-im godinama, i to nakon što je osoba bezbrižno letjela bezbroj puta.

Povod za takav strah može biti rođenje djece, a kod nekih i traumatično iskustvo tijekom leta, poput turbulencija i slično.


Tehnike opuštanja

Upravo iz toga razloga, tečaj je koncipiran tako da kroz predavanje stručnjaka iz različitih područja, psihologa, kabinskog osoblja, pilota, meteorologa, polaznici uče različite tehnike opuštanja te se upoznaju s procesom letenja i zvukovima u zrakoplovu kako bi se izvor straha detektirao, a potom, u većini slučajeva, nestao.

Mnogi polaznici odahnu već kad čuju da zrakoplov ne može poletjeti dok pilot ne provjeri apsolutno svaki uređaj ili kad čuju da zrakoplov može letjeti samo s jednim motorom ili sletjeti na vodenu površinu bez ijednog“, ističe Matej Emer, organizator tečaja.

Nakon predavanja koje traje do popodnevnih sati, a koja drže stručnjaci koji su prošli specijalnu obuku u Londonu, slijedi i primjena naučenog na letu jet zrakoplovom. Polaznici i tada imaju stručnu pomoć jer im kabinsko osoblje tijekom leta objašnjava doslovno svaki šum.

Ove godine, posljednji puta, polaznici će poletjeti sa starog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb. Podsjetimo, otvaranje novog terminala najavljeno je za ožujak ove godine prije čega se provelo, odnosno provodi više od 80 raznih testova kako bi se provjerila funkcionalnost novog terminala prije samog otvaranja.

Nakon ovoga tečaja, sigurni smo, polaznici će jedva dočekati da i sami iskušaju kako je letjeti iz nove zračne luke. Prijave za tečaj su u tijeku na www.strahodletenja.com.

Komentari