Na koncert “Festival glazbe u Kući dobrih tonova” u Lisinskom stiže više od 250 izvođača iz Hrvatske, BiH i Srbije

Sudionici prvog regionalnog kampa “Srebrenica Music Camp 2018” koji je održan ljetos u Srebrenici, održat će koncert za zagrebačku publiku u sklopu manifestacije “Festival glazbe Zagreb 2018.”. Koncert će se održati u utorak, 13. studenoga s početkom u 20 sati u velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

Organizator koncerta je Centar za kulturu i informacije Maksimir, a program je realiziran u suradnji sa  SO DO – El Sistema Hrvatska, udrugom koja provodi program društvenog razvoja djece i mladih kroz glazbu, u svijetu poznat po nazivu El Sistema. Oni će zajedno ugostiti druge El Sistemom inspirirane programe iz susjednih zemalja: Kući dobrih tonova iz Srebrenice, El Sistema Srbija – MAP, Dječjem zboru Čarobna nota i Hor Svetog Save iz Niša, pridružit će se i Dječji operni zbor iz Zagreba te Dječji zbor CKIM-a pa će na pozornici Lisinskog ukupno zasjati više od 250 djece i mladih, i to pod palicom svjetski poznatog dirigenta maestra Geralda Wirtha – predsjednika i umjetničkog direktora Bečkih dječaka, ujedno i osnivača austrijske El Sistema organizacije.

Ovaj koncert nastavak je suradnje nakon kampa u Srebrenici koji je organizirala Kuća dobrih tonova – multietnički glazbeni projekt koji okuplja djecu iz Srebrenice i okolnih naselja, s ciljem pomirenja i izgradnje suživota kroz iskustvo učenja i doživljaja glazbe. Program je i dio Festivala glazbe koji se održava već četvrtu godinu uzastopce, a u sklopu kojega će se tijekom studenoga i prosinca održati još 6 koncerata.

 Što znači El Sistema u svijetu glazbe

El Sistema metodologija nastala je u Venezueli prije više od 40 godina gdje je uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abrea program riješio brojne socijalne problem, maknuo mnogu djecu s ulice i dao im smisao i radost življenja uz glazbu. Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar te je u programu više od 1.000.000 djece i mladih. U Hrvatskoj program provodi udruga SO DO – El Sistema Hrvatska. Cilj rada udruge je glazbena naobrazba, ali ne i najvažniji. Onaj najvažniji je društveni aspekt jer je program primjenjiv za rješavanje mnogih problema s kojima se danas mladi susreću. Program je za svu djecu besplatan – time se daje šansa svima da uđu u prekrasan svijet umjetnosti.

Foto: PR


Komentari