KOMPLETAN VODIČ ZA LJETO U ZAGREBU: Sadržaja više nego ikad, provjerite što vas sve čeka (FOTO)

Bundek.com

Iako je kolovoz nešto siromašniji događanjima, u srpnju nitko neće požatili što nije “skoknuo” do obale.

Ove godine se u Zagrebu događa nešto veliko. Prvi puta će oni koji ne mogu na more imati što raditi osim uzdisati nad lijepim slikama obale koje njihovi prijatelji objavljuju na društvenim mrežama.

Gradske ulice i trgovi posljednjih nekoliko ljeta su se probudili, svakodnevno će ljudi moći birati između koncerata i kina na otvorenom. Iako je kolovoz još uvijek siromašan sto se događanja tiče, u srpnju nas sve očekuje pregršt kulturnih manifestacija.

Telegram je složio mali vodič, a mi ga prenosimo kako biste mogli organizirati svoje ljeto u Zagrebu.

Što se događa ovaj tjedan?

Do subote 9. srpnja traje filmski festival Zagreb Fantastic. Filmovi koji se prikazuju ponekad znaju zalutati i u opskurno, no pokazalo se da je upravo takav sadržaj zanimljiv mnogim našim sugrađanima.

Filmove iz programa možete gledati na Ljetnoj pozornici Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru, a čekaju nas i projekcije na Medvedgradu. Obično počinju iza 19 sati, a preporučujemo Kubrickov klasik Paklena naranča te dosta zanimljivo čitanje Jane Austen, Ponos i predrasude i zombiji. Cijeli program možete pogledati OVDJE.

http://2016.fantastic-zagreb.com/
http://2016.fantastic-zagreb.com/

Do petka 8. srpnja traje i festival Zagreb Classic koji se već neko vrijeme održava na Tomislavcu. Za kraj programa čeka nas projekcija filma Mališan Charlieja Chaplina koja je zakazana u 21 sat. Kako je film nijemi, glazbu će svirati Zagrebačka filharmonija, a ulaz je slobodan.

8. do 9. srpnja u sklopu Ljetnih noći teatra Exit možete svratite na terasu Muzeja za umjetnost i obrt, ukoliko više volite kazalište. Igra monodrama Damira Poljička, Izložak br. 49. Počinje u 21 sat.

Facebook
Facebook

8. i 9. srpnja predstave igra i Glumačka družina Histrioni. Na Opatovini u petak i subotu u 21 sat možete pogledati njihov ljetni premijerni naslov,Francekova teta.
Ljeto na Zrinjevcu počinje u petak 8. srpnja. Tamo ćete se moći zabaviti uz rasplesane glazbenike i stand up komičare. A bit će dosta zabavno i na Stossmayerovom šetalištu gdje se svakodnevno muzicira.

U subotu 9. srpnja tu su i 35. Večeri na Griču koje će ovaj tjedan oživjeti Gornji grad. Iz te bismo ponude izvodojili koncerte Mate Matišića i Antoinea Boyera koji će svirati na Platou Gradec.
Istoga dana, u subotu 9. srpnja, na krovu Muzeja suvremene umjetnosti svira LET 3, a kasnije će se prikazati i Matanićev Zvizdan. Show počinje u 21 sat.

Ni idućeg tjedna ne manjka događanja

Od 11. do 17. srpnja dominirat će 3. Revija europskog filma kojom će se obilježiti, pogađate, treća godišnjica članstva Hrvatske u EU. Tako ćemo u Ljetnom kinu Tuškanac gledati šest najpopularnijih europskih filmova iz repertoara art-kina Metropolis i Grič te po prvi put i jedan hrvatski film – ljubavnu dramu Zbog tebe Anđela Jurkasa. Iz ostatka ponude bismo izdvojili još Malog princa, Brooklyn i Sufražetkinje. Svi filmovi su besplatni, a projekcinje počinju u 21:30.

oris.hr
oris.hr

U srijedu 13. srpnja, ako se nađete u novozagrebačkom naselju Travno, možete provjeriti što su spremili u Otvorenom film festivalu koji se održava na platou Mamutice od 19 sati.
Na Bundeku će se u ponedjeljak i utorak 11. i 12. srpnja održavati i dio ZGKUL festivala. Izdvojili bismo mjuzikl Cestu (11. srpnja) te koncert Jazz ansambla HRT-a koji će pratiti Matu Matišića na gitari (12. srpnja). Sadržaji su besplatni, a počinju u 21 sat.

Od 11. do 17. srpnja nastavljaju se Ljetne noći teatra Exit u sklopu kojih ćemo gledati Exitove uspješnice: SHAKEspeare na EXit (14. srpnja) i Balon (17. srpnja) te dva gostovanja: Konstelacije beogradskog Ateljea 212 (11. srpnja) i Dogville iz Novog Sada (13. srpnja).

Od 12. do 16. srpnja Histrioni će na Opatovini nastaviti igrati Francekovu tetu, ali će svoju ponudu proširiti i kabaretskom predstavom Ajme nama s njima koja će u petak i subotu 15. i 16. srpnja igrati na Kabare sceni Gumbek s početkom u 22:30.

histrion.hr
histrion.hr

Program Dvorišta odvijat će se od 15. do 24. srpnja. To je treća i prilično zanimljiva manifestacija koje se odvija na Gornjem gradu, uz Stross i Večeri na Griču. Tom se prigodom otvara niz skrivenih gornjogradskih vrtova poput onih palača Balbi i Erdödy- Drašković te Atelijera Meštrović.

Od 14. do 16. srpnja glazbenici će nakratko osvojiti tvrđavu Medvedgrad. U četvrtak, petak i subotu izredat će se Luce, Sara Renar, Voland Le Mat, Urban i Elemental. Njihovi koncerti počinju svaki dan u 20 sati.

U subotu 16. srpnja možete posjetiti i MSU gdje će TBF održati koncert u 21 sat, nakon kojeg će uslijediti projekcija filma Lijepi dan.

Ostatak ljeta ipak je siromašniji

Kako to obično i biva, vrhunac sezone nastupa krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza, a kako se turistička sezona zahuktava, tako se, nažalost ljeto u Zagrebu stišava. U glavnom gradu će se do početka kolovoza moći pogledati ostatak Exitovih predstava u Muzeju za umjetnost i obrt. Predstave će igrati svaki dan i dalje s početkom u 21 sat.

Od 20. do 28. srpnja Telegraf preporuča tri predstave, “Dame biraju” sarajevskog Altteatra (20. srpnja), neuništive “Stilske vježbe” Pere Kvrgića i Lele Margitić (26. srpnja) te još jedno zanimljivo gostovanje teatra Ludens iz Koprivnice s predstavom “Nemreš pobjeć od nedjelje” (28. srpnja).

Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Za srijedu 3. kolovoza zakazana je pretpremijere drame Taksimetar Gorana Vojnovića.

Ako se ipak zaželite kazališta nakon 3.kolovoza, preostaje vam Opatovina na kojoj igraju Histrioni s Francekovom tetom. Tada će biti otvorena i njihova Kabare scena na kojoj ćete moći pogledati naslove poput Kajbare – zaglabancije i politikancije te U plavom podrumu i to svakog petka i subote u 22:30.

Filmove ćemo u tom vremenu gledati isključivo u kinima, ne pojavi li se, naravno, u međuvremenu neka manifestacija za koju se zasad još ne zna. A ni glazbena scena u kolovozu neće izgledati ništa življe.

U subotu 23. srpnja svojim nastupom Psihomodo Pop zatvorit će koncertnu sezonu u Zagrebu. Dečki će na krovu MSU-a odsvirati koncert nakon kojeg će se kasnije prikazati film Vikendi.

 

Komentari