KARAVANA KOREANACA STIŽE U ZAGREB: LJubitelji esperanta pronađite ih u Preradovićevoj

Wikipedia

Kroz Zagreb će u utorak, 2. kolovoza proći karavana korejskih esperantista.
Njih deset, od kojih će osam biti u Zagrebu krenulo je iz Seula 1. srpnja do posljednje željezničke stanice Dorasna. Nakon što su brodom prešli ušli u Kinu (Dandung) nastavili su putovanje prema Pekingu od kuda su Transsibirskom željeznicom stigli do Moskve preko Ulanbatora (Mongolija), Irkutska i Novosibiriska. Nakon Moskve posjetili su Poljsku, te preko Njemačke stigli u Slovačku gdje su u Nitri sudjelovali na 101. Svjetskom esperantskom kongresu (23.-30. srpanj).

Posjetit će trinaest zemalja

Po završetku kongresa karavana nastavlja put, te će u mjesec dana posjetiti još trinaest zemalja (prema itinijeru kretanja): Mađarska (Budimpešta), Hrvatska (Zagreb), Slovenija (Ljubljana), Srbija (Beograd), Bosna i Hercegovina (Sarajevo), Hrvatska (Dubrovnik), Crna Gora (Kotor), Albanija (Tirana), Kosovo (Priština), Makedonija (Skopje), Bugarska (Sofija), Rumunjska (Bukurešt), Ukrajina (Odesa, Kijev). Iz Kijeva će se zrakoplovom preko Pekinga vratiti u Seul.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Tijekom jednodnevnog boravka u Zagrebu, u utorak 2. kolovoza osim razgledavanja znamenitosti bit će upriličen susret s esperantistima i zainteresiranim građanima u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 s početkom u 12 sati.[/box]

Bit će to prilika saznati nešto više o zemlji koja će ugostiti slijedeći, 102. Svjetski esperantski kongres u srpnju 2017. godine.

Pedeset godina se bavi esperantom

Voditelj karavane je prof. dr. sc. So Gilsu (1944.). Doktorirao je 1979. ekonomiju, te od te godine bio profesor na Sveučilištu Sokyong u Seulu,  naskiĝis en 1944. Bio je i dikretor Korejskog društva ekonomske povijesti i predsjednik Povijesnog Kogurjo.

S esperantskom se bavi već pedeset godina (1966.). Aktivnosti je započeo u pokretu mladih esperantista, među ostalim bio je predsjednik Korejske esperantske mladeži, kasnije i potpredsjednik Korejskog esperantskog saveza. Član Svjetskog esperantskog saveza je od 1971. godine. U Svjetskom esperantskom savezu bio je član generalne skupštine, te član predsjedništva zadužen za Aziju, te strukovnu i znanstvenu primjenu esperanta (1989-1995.). Za to vrijeme oformio je Komisiju azijskog pokreta, te je uređivao glasilo „Esperanto en Azio“. Za vrijeme 79. Svjetskog esperantskog kongresa u Seoulu (1994.) bio je rektor Međunarodnog kongresnog sveučilišta.

Autor je udžbenika  „Kursolibro de Esperanto“ i „Praktiko de Esperanto“. Esperanto je podučavao na više korejskih sveučilišta, u SAD-u, te Australiji. Proputovao je sedamdesetak zemalja svijeta, te ima bogato iskustvo primjene esperanta na raznim područjima djelovanja.

 


Komentari