KB Sveti Duh ima važne vijesti: Zbog ovog najmodernijeg uređaja postali su simbol suvremenosti

FOTO: Grad Zagreb

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh danas, 2. srpnja, svečano je u rad puštena magnetska rezonancija 3,0 Tesla, a koju je u rad pustio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u pratnji ravnatelja KB „Sveti Duh“ Mladena Bušića.

MR dijagnostika u Zavodu za radiologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“ uvedena je u svakodnevnu praksu zaštite zdravlja građana još 1989. kao prva u tadašnjoj državi i jedna od prvih u jugoistočnoj Europi. Podržavajući programske i razvojne ciljeve odgovornog poslovodstva kao dio vlastite Razvojne strategije u interesu osiguranja zadovoljavanja javnih potreba, Odlukom osnivača Bolnice, Grada Zagreba, polovicom 2019. godine osigurana su sredstva u iznosu 15.000.000,00 kn za nabavu najsuvremenijeg MR uređaja snage 3,0 T. 

To je prvi i trenutno najmoderniji uređaj za magnetsku rezonanciju jakosti magnetskog polja 3 T u RH i široj regiji s novom biomatričnom tehnologijom koja pomoću posebnih integriranih senzora, omogućava prilagodbu uređaja svakom pojedinom pacijentu te vrijeme obavljanja pojedinih vrsta skraćuje za čak 50% u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

Također, kako bi iskustvo pacijenta bilo što ugodnije, uređaj koristi tehnologiju koja smanjuje buku tijekom obavljanja neuroloških i ortopedskih pretraga i do 70% te omogućuje obavljanje svih vrsta pretraga koristeći specijalizirane zavojnice najnovije generacije. Visoka rezolucija slike omogućava precizno snimanje mozga, regije glave i vrata, kralježnice, muskuloskeletnog sustava, dojke, prostate, rektuma, abdomena, srca i krvnih žila.


Bolnica je u 2020. uz potporu i jamstvo osnivača Grada Zagreba zaokružila ciklus obnove i modernizacije, nabavom medicinske opreme vrijedne 40 milijuna kuna te nabavom opreme za novoizgrađenu Dnevnu bolnicu u vrijednosti 50 milijuna kuna iz bespovratnih sredstava Europske unije. 

Projektom izgradnje, koji je započeo u svibnju 2017. a sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva i s ciljem poboljšanja dostupnosti, efikasnosti i kvalitete zdravstvenih usluga, prostora i opreme te promicanja zdravlja i prevencije bolesti, dobiveni su sljedeći sadržaji: dnevna bolnica s ukupno 65 smještajnih jedinica, zamjenski sadržaji za upravu, bolnička ljekarna, tehnička služba bolnice i javna podzemna garažu s gotovo 500 parkirališnih mjesta na 4 etaže.

Klinička bolnica „Sveti Duh“ danas je postala jedan od simbola suvremenosti zdravstvenog sustava grada Zagreba i njegove uključenosti u sustav javne zdravstvene zaštite Republike Hrvatske kao članice Europske unije. 

 

Komentari