“Kako je počeo rat na mojem otoku” postaje Gavellina kazališna predstava

Foto: PR

U srijedu, 03. listopada 2018., u Gradskom dramskom kazalištu “Gavella” održat će se zagrebačka premijera prdstave “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana, u režiji Dražena Ferenčine.

“Kako je počeo rat na mom otoku”, film Vinka Brešana, nastao 1996. Uspio je progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši nevjerojatnih 342 tisuće gledatelja. A sada je “Otok” oživio i u kazalištu, u koprodukciji dvaju teatara – GDK “Gavella” i HNK u Šibeniku, kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština te u režiji Dražena Ferenčine.

Dvadeset dvije godine nakon filma, nezaboravne likove i rečenice koje su se usjekle u kolektivnu memoriju i postale prepoznatljive i izvan konteksta filma, poput “Aleksa,vrati se doma, skuvala sam ti paštašutu!” izgovaraju se na kazališnim daskama i zvuče jednako duhovito.

Ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam – vjerujemo – što reći i danas, na pozornici. Glavni su antagonisti sukoba na otoku, koji predstavlja čitavu Hrvatsku, major JNA, Aleksa, koji ne odustaje od koncepta jedinstvene države – Jugoslavije, i bivši limar, mještanin Roko Papak, koji kao predsjednik novoosnovanog Kriznog štaba traži predaju kasarne. Apsurdnost njihovih neprijateljskih pozicija pojačava činjenica da su oni dugogodišnji susjedi, čak možda i negdašnji prijatelji… Kako bi natjerali majora da popusti i mirno preda kasarnu, a ne da digne čitavo mjesto u zrak eksplozijom skladišta municije, kako rastrgan između osobne vezanosti i ideoloških uvjerenja sumanuto prijeti, mještani su pred kasarnom podigli improviziranu pozornicu na kojoj se danonoćno izvodi “kulturno-umjetnički program”, čiji je cilj demoralizirati vojnike u kasarni, ali i ganuti Aleksu. Situacija se dodatno komplicira kada na otok stiže Blaž Gajski, iz Zagreba, s namjerom da svoga sina po svaku cijenu izvuče iz te kasarne…


Komentari

loading...