‘Kajkavci u Lisinskom’ predstavit će Zagrepčanima svoje posebnosti

FOTO: Lisinski.hr

Nek se čuje njih KAJ.

U nedjelju, 19. ožujka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski, poljoprivredno-gastronomski i kulturološki projekt “Kajkavci u Lisinskom”.

U vremenu od 14 do 21 sat zajedno će, na inicijativu i poziv Radija Kaj, biti predstavljen značaj, zanimljivosti, snaga i ponuda pet kajkavskih županija: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka, te domaćina Grada Zagreba.

Na jednome mjestu, kajkavci će, kroz razna kulturno-zabavna, promotivna i edukativna događanja, u svim prostorima Lisinskog (predvorju, na katu, u maloj i velikoj dvorani…) Zagrepčanima i svim posjetiteljima i medijima, predstaviti svoje posebnosti. Uz izlagače sa domaćim proizvodima (OPG-i, seoska domaćinstva, vinari, medari, drvene igračke…), organizirat će se modna revija Kotke i brojni drugi sadržaji, kulinarska natjecanja, sve do velikog koncerta kajkavskih popevki.

Na koncertu, koji će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani, nastpaju: Tereza Kesovija, Gabi Novak, Zdenka Kovačićek, Elvira Voća, Ksenija Erker, Nina Kraljić, Ivan Benc, Gordana Ivanjek Tušek, Iva Ranogajec Inkret, Branko Greblički Ventek, Radek Brodarec, Kirjales, Josipa Lončar, Barbara Othman, Tanja Mršić, Marija Borić, Karla i Dino Miklaužić, Mirko Švenda Žiga, Rajko Suhodolčan, Max Hozić, Ronald Braus i Roko Vušković.

Izvođači će nastupiti uz orkestar Radija Kaj pod ravnanjem Karla Kukovačeca, a program je odabrao Radovan Novina, član Izvršnog odbora Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

“Kajkavci u Lisinskom najveći je dosadašnji projekt povezivanja, suradnje i promocije kontinentalne Hrvatske koji se ostvaruje kroz zajednički nastup na ovom susretu”, izjavio je direktor Radija Kaj Drago Gradeček.

“Domaćin ove manifestacije, Grad Zagreb, bez imalo dvojbe prihvatio je biti dio ovog projekta. Kontinentalni dio Hrvatske na kojem živi 50 posto stanovništva Hrvatske i koji čini više od 60 posto udjela u hrvatskom gospodarstvu zaslužuje da se čuje njegov KAJ”, izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr

Odlična i raznovrsna ponuda s kontinentalnog dijela Hrvatske

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić smatra da kontinentalni dio Hrvatske itekako ima što za ponuditi.

“Sir Dragec, jabuka Sunčana, Kraljevina Zelina samo su neki od proizvoda s kojima će se naša županija predstaviti Zagrebu pa i ostatku Hrvatske”, izjavio je župan Kožić.

O tome kako će se Međimurska županija predstaviti na izložbenom sajmu govorio je župan Matija Posavec.

“Poznato je da hrvatski sjever radi i proizvodi, ali isto tako važno je pokazati i da se zna dobro zabaviti. Međimurska županija će se predstaviti kroz gastronomiju, tradiciju i turizam. Veseli me vidjeti zajedništvo kajkavskih županija na djelu”, izjavio je Posavec.

Prepoznatljiva jela poput zapečenih zagorskih štrukli, purice s mlincima, zatim tradicionalne drvene igračke, te ponuda toplica bit će samo dio onoga s čime će se predstaviti Krapinsko-zagorska županija.

Važnost manifestacije za svoju županiju naglasila je direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec. Za nju je projekt “Kajkavci u Lisinskom” odlična prigoda da se Zagrebu pokažu brojni prepoznatljivi tradicijski proizvodi poput Lepoglavske čipke, licitara, te bučinog ulja na koji je Varaždinska županija osobito ponosna.

Na predstavljanju manifestacije nastupili su kajkavski umjetnici Iva Ranogajec Inkret sa skladbom “Kaj vu duši” i Mirko Švenda Žiga s popevkom “Kajkavci”.


Komentari