JOŠ UVIJEK STIGNETE! Upoznajte misterioznu stranu grada i poslušajte priče koje možda niste znali! (FOTO)

Otkrit će se posve nova vizura grada, čuti o zlataru Krupiću iz Šenoinog romana Zlatarevo zlato i zašto je sv. Rok proglašen jednim od zaštitnika Hrvatske.

Zagreb je bogatiji za još jednu turističku ponudu: razgledavanje i stručno vodstvo po»zagrebačkoj terasi«, Rokovom perivoju iznad Britanskog trga. Nakon što je kapelica, po kojoj je cijelo područje i dobilo ime, obnovljena iznutra i izvana te je krajem prošle godine restauriran barokni oltar, župa sv. Blaža za znatiželjnike otvara vrata kapele stare 360 godina koja skriva mnoge tajne Zagrepčana. Svakog mjeseca priređuje se stručno vodstvo koje će provesti kroz dugu povijest kapele, prenijeti zanimljivosti o malenoj oazi mira i opuštanja, pružiti susret s mjestom na kojem su nekada bili vinogradi, voćnjaci, vrtovi i pašnjaci stanovnika Gradeca…

Razgled se organizira u utorak, 16. veljače, a moći će se saznati priča o starom zagrebačkom groblju na kojem je bio pokopan Vatroslav Lisinski te se uvjeriti zašto su se sprovodi odvijali otežano. Otkrit će se posve nova vizura grada, čuti o zlataru Krupiću iz Šenoinog romana Zlatarevo zlato i zašto je sv. Rok proglašen jednim od zaštitnika Hrvatske. Jeste li znali da je rijeka Sava nekad tekla do područja današnje Ilice te da naziv Ilica potječe od nekadašnjeg ovdašnjeg potoka (V)ilica i mogućeg obližnjeg naselja istog imena? U zavjetnoj kapelici sv. Roka upoznat će se s njenim specifičnostima i vidjeti jedan zagrebački fenomenskriven do današnjih dana – oltar iz 1755. g. koji se izvorno nalazio u crkvi sv. Marka te je jedini od trinaest tadašnjih oltara koji je još u izvornoj funkciji.

Razgled će se osvrnuti i na vizuru nekadašnjeg Gradeca i Kaptola, kao i suvremeni umjetnički i urbanistički aspekt povezan s tim dijelom grada. Besplatni razgled Rokovog perivoja dio je obljetničkih slavlja kojima se obilježava sto godina od uspostavljanja župe sv. Blaža te 360. obljetnica gradnje kapele sv. Roka na Rokovom perivoju.

Razgled se organizira danas, u utorak, 16. veljače u 16.30 sati.

tajne sv. rok


Komentari