Još samo 3 dana do najvećeg strip festivala u regiji, provjerite detalje

Svečano otvorenje festivala u petak 11. svibnja u 20 sati.

21. međunarodni festival stripa CRŠ Zagreb Comic Con, najveći strip festival u regiji, održat će se od 11. do 13. svibnja 2018. u Domu HDLU-a (tzv. “Džamiji”) i ugostiti brojne strip autore, ponuditi četiri izložbe i mnoštvo popratnog sadržaja.

Svečano otvorenje festivala zakazano je za petak u 20 sati, a već od 16 sati u galeriji Bačva za posjetitelje će biti otvoren sajam stripova. I ove godine, osim prilike za obnavljanje vlastite kolekcije stripova, plakata, majica i serigrafija, svi zaljubljenici u devetu umjetnost imat će priliku kroz izložbe, predavanja, promocije novih izdanja, razgovore s autorima, crtanja za publiku i potpisivanja upoznati zvijezde stripa.

Ovogodišnji su gosti:

  • Stan Sakai
  • Horacio Altuna
  • Julio Radilović Jules
  • Matthieu Bonhomme
  • Roland Boschi
  • Mario Alberti
  • Edmond Lee
  • Didier Pasamonik
  • Staff stripa ‘Zagor’, Bonellijevci Moreno Burattini, Mauro Laurenti, Joevito Nuccio,
  • Alessandro Piccinelli
  • Nenad Barinić
  • Tomislav Košta

Bogat program sastojat će se i od pet velikih izložbi postavljenih za vrijeme trajanja trodnevnog festivala:

-retrospektivna izložba ‘Jules – Kroz minula stoljeća’

-velika izložba ‘Zagor – 50 godina u Hrvatskoj’

-izložba originalnih radova Stana Sakaija

-‘Hrvatski stip za djecu’ Krešimira Biuka

– te izložba Matthieua Bonhommea s posebnim naglaskom na njegov strip ‘Čovjek koji je ubio Lucky Lukea’, koja je postavljena od 2. 5. do 13. 5. u Medijateci Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici

Predstavit će se nova izdanja stripova: nekoliko novih Usagi knjiga Stana Sakaija u hrvatskom prijevodu (prev. Josip Sršen), novi nastavak ‘Bouncera’ Francoisa Boucqa, te omnibus-album ‘Parlight Starlov’, parodiju na ‘Starlight’ Marka Millara i Gorana Parlova (scenarij: Krešimir Biuk, crtaju: Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić, naslovnica: Goran Parlov), sve u izdanju Udruge Crtani romani šou.

Dio festivalskih događanja je i program “Stripologija”, niz predavanja, radionica i tribina na kojima će se međunarodni i domaći predavači, te dugogodišnji profesionalci na polju strip izdavaštva i teoretičari stripa Didier Pasamonik i Edmond Lee s publikom podijeliti svoja bogata iskustva, razgovarati o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima ovog medija, kao i dati praktične savjete za rad na njemu.

Urednici će kao i prethodnih godina pregledavati portfelje pa će crtači, tušeri i koloristi moći donijeti radove i dobiti savjete, te možda krenuti stopama sjajnih hrvatskih umjetnika poput Esada Ribića, Dalibora Talajića i Gorana Parlova koji godinama uspješno crtaju za Marvel i druge svjetske izdavače.

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova, na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja te redovnu ponudu po sniženim, festivalskim cijenama, a uoči i u sklopu festivala održavaju se i dva natjecanja.

Za mlade nade hrvatskog stripa, do 15 godina starosti, i ove je godine organiziran natječaj ‘Mladi lav’. Tema je bila ‘Otok s blagom’, a nagrade će se na Festivalu dodijeliti u dvije dobne kategorije: do 10 godina i od 11 do 15 godina starosti. Pobjednici će se objaviti prije početka festivala, jednako kao i vrijeme dodjele.

U KINU GRIČ očekuje vas za vikend i filmski dio programa, s filmovima poput Le Chat du Rabbin, Aya de Yopougoun, dokumentarcem o Julesu i drugima.

Ulaz na sva događanja u sklopu 21. CRŠ Zagreb Comic Cona je BESPLATAN.
Više informacija o festivalu dostupno je na www.zagrebcomiccon.com


Komentari