Jesen u znaku retrospektive Nevenke Arbanas

Foto; Klovićevi dvori

Nakon velike retrospektive akademkinje Nives Kavurić-Kurtović održane 2016. godine, u 2018. otvara se retrospektiva hrvatske grafičarke i profesorice Nevenke Arbanas. Inspirirani ujednačenom kvalitetom njenih prostorno promišljanih grafičkih listova velikih formata, njenim znanjem i zalaganjem u smislu spoznavanja glavnih vrsta likovnog izražavanja (slikarstva i grafike, kiparstva i arhitekture) prateći je od početaka njena stvaralaštva, izložbe će obradit cjelokupno stvaralaštvo umjetnice što predano i savjesno pridonosi umjetničkim, edukativnim i stručnim spoznajama koje pregledno dokumentiraju činjenicu da njen opus smatramo izuzetnom vrijednošću koju valja dodatno promovirati.

Autorski tim izložbe: akademik Tonko Maroević, akademik Luko Paljetak, Nevenka Arbanas i muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos pripremili su izbor radova (oko 350) za retrospektivu što će se održati od 4. listopada 2018. do 18. studenog 2018. u izložbenim prostoru prvoga kata Galerije.

Izbor se zasniva na grafikama velikih formata (u dubokome tisku), što naglašavaju značaj praškog i pariškog ciklusa za cjelokupno stvaralaštvo umjetnice, kao i nova razmišljanja autorice o mediju grafike, odnosno nedovoljno vrednovanim i prepoznatim grafičkim tehnikama.

Za likovnu publiku, uključivši umjetnike, a osobito studente umjetničkih akademija i povijesti umjetnosti, naročito je važan novi pogled kojim izložba dokumentira cjelokupno stvaralaštvo grafičarke rođene u Batini (Beli Manastir) 1950. g., uz dopunu do sad objavljenih biobibliografskih zapisa.

Poslije osnovnog školovanja u Našicama, Nevenka Arbanas upisala se na Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odjel, koju završava 1970. Iste godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirala u klasi prof. Alberta Kinerta 1975. godine.

Poslijediplomski studij grafike kod istog profesora pohađala je od 1975. do 1977. godine, te stekla zvanje magistra za područje grafičkih izraza. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Njene radove pronalazimo u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.  Dobitnica je više nagrada i priznanja, te neumorno radi i stvara kao redovita profesorica pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Komentari