JEDINSTVENA LJETNA NOĆ U MUO-u: Glazbeno-scenski projekt pariškoga repertoara s početka 20. stoljeća

Facebook

ŠTO: La belle époque médiévale

KADA: utorak 12. srpnja 2016.

GDJE: Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10

U utorak 12.srpnja s početkom u 21 sat u atriju Muzeja za umjetnost i obrt, Katarina Livljanić (glas) i Danijel Detoni (klavir) premijerno izvode glazbeno-scenski projekt pariškoga repertoara s početka 20. stoljeća.

Os programa čini nekoliko raznolikih glazbenika toga doba i njihov odnos prema srednjem vijeku : zanimljiv i kontroverzan lik Yvette Guilbert (1865.-1944.), pjevačice, glumice, književnice i intelektualke. Yvette Guilbert je pjevala bogat glazbeni repertoar café-koncerata, glumila u kazalištu i filmovima, pisala prozu, a autorica je i priručnika o interpretaciji vokalnoga repertoara. U suradnji s muzikologom Jeanom Beckom revitalizirala je izvedbu truverskih i trubadurskih srednovjekovnih pjesama koje je izvodila i u Carnegie Hallu u New Yorku uz klavirsku pratnju. Ova karizmatična umjetnica nadahnula je Katarinu Livljanić i Danijela Detonija u stvaranju programa u kojemu se njezine pjesme i tekstovi isprepliću sa srednjovjekovnim napjevima koji su ih inspirirali.

Kroz intimnu, frivolnu, jetku i vijugavu šetnju Parizom iz doba belle époque, uz Yvette Guilbert susrest ćete i ekscentričnoga gospodina s Montmartrea u baršunastome odijelu, Erika Satiea (1866.-1925.), a svratit ćete na trenutak i u rafinirani svijet Clauda Debussyja (1862.-1918.) koji je kao nitko drugi znao uroniti impresionističke madelaine u krhke šalice skrivenih gotičkih melodija.

Poklonite si jedinstvenu ljetnu noć u Muzeju dobrog zvuka s daškom pariških salona s početka XX.stoljeća !

Požurite nabavite ulaznice po cijeni od 100 kn odnosno 50 kn na galeriji na Info pultu Muzeja za umjetnost i obrt.
Radno vrijeme : utorak-subota od 11-20 sati, nedjelja 10-14 sati.


Komentari