Jedinstven događaj na Jarunu: Sudjelujte na 2. Festivalu Zmajevih čamaca

Facebook

Subota, 3. lipnja 2017. godine rezervirana je za drugi po redu Festival Zmajevih čamaca, festival s 2 tisuće godina dugom tradicijom veslačkih utrka.

U organizaciji Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu, Zagrepčani će moći sudjelovati u utrkama zmajevih čamaca i popratnom kulturnom programu koji će se održati na jarunskom Otoku Univerzijade.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Veslati mogu i djeca i odrasli, a prijave se primaju na email [email protected] do petka, 26. svibnja 2017. Prijave su besplatne! Mogu se prijaviti pojedinci ili grupe. U čamcu mogu biti minimalno 10 a maksimalno 20 ljudi, kreirati će se podjednake grupe. [/box]

Utrke Zmajevih čamaca održavaju se u više od 50 zemalja i smatraju se najbržim vodenim sportom na svijetu.

Zagrebačka utrka održat će se 3. lipnja na Jarunu s početkom u 10 sati ujutro. Veslat će se na stazama dužine 500 metara za odrasle i 250 metara za djecu. Uz veslačke utrke, posjetitelji će moći sudjelovati u radionici izrade zmajeva, papercuta i radionicama kineske kaligrafije, a ljubitelji društvenih igara imat će priliku naučiti weiqi, jednu od najstarijih misaonih igara na svijetu. Svaki posjetitelj dobit će i svoje ime na kineskom, a natjecatelje očekuju majice i nagrade.

Legenda o Festivalu Zmajevih čamaca

Postoji više legenda o nastanku Festivala Zmajevih čamaca, a najpopularnija je ona o kineskom učenjaku i pjesniku Qu Yuanu (340-278 pr.n.e.). koji je živio u Periodu Zaraćenih država. Qu Yuan skočio je u rijeku 5. dana 5. mjeseca prema kineskom lunarnom kalendaru, nakon što je njegova država Chu poražena od države Qi. Legenda kaže da su mještani krenuli u potragu za njegovim tijelom u drvenim čamcima. Tražeći ga, u vodu su bacali ljepljivu rižu zamotanu u bambusovo lišće kako bi odvratili ribe od njegovog tijela. Tijelo nisu pronašli, a kako je bio cijenjen u svom narodu, svake su godine njemu u čast veslali rijekom udarajući u bubnjeve i bacajući hranu ribama.

I tradicija se nastavila do današnjih dana te se, uz određene modifikacije, proširila i izvan granica NR Kine.

Organizator ima pravo promijeniti program ako nastupe izvanredne okolnosti koje se ne mogu predvidjeti.


Komentari