Izložba Tene Letice Tkalčević pod nazivom ‘Bilo jednom na papiru…’

U ponedjeljak 3. rujna u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe Tene Letice Tkalčević pod nazivom „Bilo jednom u papiru…“ Riječ je o izložbi radova nastalih u tehnikama papercuttinga i paper engineeringa, a prikazuju motive iz klasičnih bajki.

Papercutting, ili jian zhi, je tradicionalna kineska tehnika rezanja slika iz papira pomoću škarica ili specijalnih nožića.  Žene, koje su se u prošlosti najčešće bavile papercuttingom, bile su okarakterizirane kao vrlo pametne. Papercut se najčešće poklanja kao poklon kada se ide u goste, te se smatralo da domaćinima nosi sreću i čuva kuću od uroka. Danas je papercutting prisutan diljem svijeta u različitim formama, jer se sa svojom selidbom prilagođavao različitim kulturama.

Paper engineering je konstruiranje trodimenzionalnih ilustracija od papira, a danas se izuzetno cijeni u oglašavanju i animaciji. Paper engineering omogućava stvaranje čitavih setova, nalik onima u filmskoj industriji, koji se potom koriste za potrebe tiskanih materijala ili kao podloga za stop animacije. Naravno, paper engineering omogućava i slaganje trodimenzionalnih ilustracija, koji imaju samo dekorativnu funkciju. Najzahtjevniji oblik paper engineeringa je svakako pop-up ilustracija – ilustracije koje se pokreću otvaranjem i zatvaranjem knjige. Dok se takve ilustracije danas u najvećoj mjeri koriste za slikovnice, u prošlosti su se one koristile isključivo u znanstvene svrhe – za medicinske atlase, zemljovide…

U svojem radu Tena se koristi papercuttingom i paper engineeringom, a ponekad i kombinacijom tih dviju tehnika. Na izložbi „Bilo jednom u papiru…“ prikazuje motive iz bajki koje su za nju neiscrpan izvor insipracije. Prikazuje različite aspekte priče – nekad pristupajući pozitivnim a nekad negativnim likovima, što rezultira potpuno drugačijim radovima.

„Bajke su mi zanimljive jer, kao i u životu, uvijek ima dobrih stvari, ali i loših. Jedno bez drugoga ne ide. Ne koristim šarene boje jer ni bajke nisu slatke i šarene, već su najčešće mračne. Trudim se bajke vratiti na njihovu klasičnu verziju. Često biram mračne elemente i likove jer bez njih priča ne bi postojala. Bez vuka, Crvenkapica bi samo otišla posjetiti baku i to bi bilo to.“

Izložba je dio Laubina ciklusa Hrvatska umjetnost danas ostaje otvorena do 11. rujna 2018.

Tena Letica Tkalčević (Zagreb, 1982.) diplomirala je 2007. godine na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smjeru industrijskog oblikovanja. Bavi se dizajnom, pop-up ilustracijom (trodimenzionalnim, pokretnim i mehaničkim ilustracijama), te papercuttingom (tradicionalnom tehnikom rezanja ilustracija iz papira pomoću skalpela ili škara). U svojem radu najčešće koristi papir kao medij, te spaja modernu tehnologiju sa tradicionalnim zanatima. Sudjelovala je u brojnim radionicama i izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.  Osnivačica je studija za ilustraciju PAPERwork – jedinog specijaliziranom studiju za ilustraciju, “paper engineering” i “papercutting” u Hrvatskoj.


Komentari