IZLOŽBA ‘KAŠTEL NA VRHUNCU’: Povijest hrvatske farmacije

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak je otvorena izložba Kaštel na vrhuncu – Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih koju je postavio Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU povodom 95. godišnjice osnutka farmaceutske tvrtke Kaštel, današnje Plive.

Riječ je o prvoj izložbi novog muzeja u sastavu Hrvatske akademije na kojoj je predstavljena vrijedna građa za povijest hrvatske farmacije koja svjedoči o promotivnim aktivnostima tvrtke Kaštel. Po prvi put je izloženo 59 reklamnih razglednica, 24 primjerka ambalaže lijekova, skice i predlošci za reklame, prospekti, liječnički dnevnici te stručni časopisi. Dio izložene građe je iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, a dio iz ostavštine Pavla Gavranića koja se čuva u Kabinetu grafike HAZU.

Muzej napokon osnovan tek 2014. godine

Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je podsjetio da je tvrtku Kaštel 1921. osnovao tadašnji predsjednik Akademije Gustav Janeček, osnivač moderne hrvatske kemije i farmacije. Sjedište tvrtke bilo je u Karlovcu, a 1928. se seli u Zagreb. Kaštel je 1945. pripojen Državnom zavodu za proizvodnju lijekova Pliva osnovanom 1939. pod nazivom Plibah (Proizvodnja lijekova Banovine Hrvatske) koji je 1941. izmijenjen u Pliva (Proizvodnja lijekova i vakcina). Akademik Kusić je spomenuo i nobelovca Vladimira Preloga koji je 1936. osnovao Kaštelov istraživački laboratorij, a istaknuo je i zasluge slikara Pavla Gavranića kao začetnika industrijskog dizajna u Hrvatskoj, kazavši da je kod dizajniranja Kaštelovih proizvoda imao pristup koji je i danas moderan – s više vizualne poruke, a manje teksta. Odao je priznanje voditelju Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU akademiku Marku Pećini, njegovoj zamjenici prof. dr. sc. Stelli Fatović-Ferenčići upraviteljici Muzeja Silviji Brkić-Midžić koji su svojim entuzijazmom omogućili osnutak najnovijeg muzeja u sastavu HAZU. Kako je istaknuo akademik Pećina, ideja o osnutku Hrvatskog muzeja medicine i farmacije stara je više od sto godina, a kratko je bila realizirana 1944. kad je u sastavu Hrvatskog liječničkog zbora osnovan Muzej za povijest zdravstva u Hrvatskoj koji je djelovao do 1945. Ideja o osnutku Muzeja ponovno je pokrenuta u Razredu za medicinske znanosti HAZU 2006., da bi Muzej napokon bio osnovan 2014. rješenjem Ministarstva kulture.

‘Promicanje zdravstvene kulture i edukacije’

Silvija Brkić-Midžić je kazala da je izrađena muzeološka koncepcija Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i pokrenut postupak za izradu arhitektonske dokumentacije kako bi Muzej bio otvoren za javnost do 2020. Do tada će Muzej izložbe održavati u drugim prostorima. Prema njenim riječima, Muzej bi osim izložbenog prostora trebao biti i mjesto promicanja zdravstvene kulture i edukacije. Govoreći o izložbi, Silvija Brkić-Midžić je kazala da ona svjedoči o tome kako se na primjeru Kaštela pokazalo da i znanost i umjetnost mogu dosegnuti vrhunce i služiti razvoju, što danas dokazuje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja okuplja i znanstvenike i umjetnike.

Predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan kazao je da je ta tvrtka, kao nasljednik Kaštela, bila jedan od predvodnika gospodarskog razvoja Hrvatske te imala i svjetski značajna dostignuća. „Pliva je stvarala temelje moderne proizvodnje lijekova u Hrvatskoj, kao što je bila predvodnik i u marketinškim trendovima, dok je danas najveći hrvatski izvoznik“, rekao je Furjan.

Izložba Kaštel na vrhuncu – Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice “Kaštel” u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih otvorena je u Knjižnici HAZU do 31. siječnja 2017.


Komentari