Izložba ‘Kao da ih nema’ uoči Festivala tolerancije: Sjećanje na nestale židovske sugrađane

Foto: Muzej suvremene umjetnosti

Od 6. do 17. travnja 2019. na platou ispred Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 17, biti će izložen izbor murala pronađenih po cijeloj Poljskoj nastalih iz potrebe vraćanja sjećanja na nestale židovske sugrađane.

Festival tolerancije – JFF Zagreb već tradicionalno osim vrhunskih filmova donosi Zagrebu i jedinstvene kulturne sadržaje. Ovogodišnji popratni program uključuje gostovanje monumentalne izložbe „Kao da ih nema“ varšavskog muzeja Polin koji je za zagrebačku publiku napravio odabir murala  izloženih u 12 tematskih cjelina.

Izložba oživljava sjećanja na poljske Židove putem murala velikih formata koji su se nakon 2000. godine pojavili u gradovima u kojima su Židovi prije Drugoga svjetskog rata činili znatan dio stanovništva. Murali su djelo malih grupa urbanih aktivista koje svoje sugrađane žele podsjetiti na njihove nekadašnje židovske susjede čije postojnje se dugi niz godina iskorjenjivalo iz svijesti Poljaka. Naslov izložbe “Kao da ih nema” je simboličan komentar na aktualnu političku situaciju u Poljskoj, gdje je rasprava o poljskim-židovskim odnosima itekako aktualna unatoč činjenici da više gotovo i nema Židova.

Suradnja Festivala tolerancije i POLIN-a, muzeja povijesti poljskih Židova iz Varšave, je bila prirodna jer ove dvije institucije dijele iste vrjednosti i ciljeve; promicanje inkluzije i otvorenosti u društvu, održavanje sjećanja na židovsku povijest i njenu istinitost.

Muzej POLIN iz Varšave je moderna kulturna ustanova čiji je zadatak predstaviti i očuvati tisuću godina povijesti poljskih Židova, no to je također i mjesto susreta za sve koji žele naučiti više o židovskoj kulturi, suočiti se sa stereotipima, ksenofobijom i nacionalističkim predrasudama. Muzej je osvojio mnogobrojne prestižne, međunarodne nagrade, uključujući nagradu Europskog muzeja godine za 2016. i nagradu Europske muzejske akademije.

Saznajte više na www.polin.pl


Komentari