Izložba Anite Kontrec pod nazivom ‘Kuće i snovi – iscjelivanje kuća’

FOTO: Press

U četvrtak 15. veljače 2018. u 19h u Galeriji Laval Nugent otvara se samostalna izložba Anite Kontrec pod nazivom “KUĆE I SNOVI – ISCJELJIVANJE KUĆA”.

Na izložbi KUĆE I SNOVI – ISCJELJIVANJE KUĆA u Galeriji Laval Nugent (Ul. Valentina Vodnika 4) Anita Kontrec prikazat će dio instalacije Houses and Dreams koju je izlagala u Palazzo Mora u kontekstu Venecijanskog bijenala, kao i najnovije radove načinjene za izložbu u galeriji Laval Nugent. U prvom dijelu izložbe težište je na gubitku doma i identiteta, dok u drugom dijelu u kojem izlaže najnovije radove, prevladava aspekt transformacije, odnosno iscjeljenja traumatskog doživljaja. Kao elemente transformacije Anita Kontrec uvodi materijale kao što su vosak i zlato, te koristi boju kao iscjeljujuću energiju. Uoči izložbe u galeriji Laval Nugent, projekt Houses and Dreams gostovao je na čuvenom Dulwich Collegu u Londonu gdje je Anita Kontrec vodila likovnu radionicu i održala izložbu pod nazivom „Zigurat.“

Izložbu će otvoriti i popratnim tekstom predstaviti povjesničar umjetnosti i galerist Robert Kavazović.

Uz svečano otvorenje izložbe u četvrtak 15. veljače 2018. u 19 sati, čeka vas ekskluzivno vođenje kroz izložbu i druženje s umjetnicom koje će se održati u četvrtak 1. ožujka 2018. u 19 sati u Galeriji Laval Nugent.

Više o projektu KUĆE I SNOVI autorice Anite Kontrec:

Slikarica i kiparica Anita Kontrec, koja od početka 90-tih godina živi i radi na relaciji Zagreb- Köln, nakon zapažene retrospektivne izložbe u zagrebačkoj galeriji „Prsten“, započela je u ožujku prošle godine međunarodni projekt pod nazivom KUĆE I SNOVI /HOUSES AND DREAMS.  Središnja tema tog projekta, koji je do sada bio prikazan u Kölnu, Veneciji (u kontekstu Venecijanskog bijenala), Umagu, Kopru i Londonu, bavi se temom migracija i potrage za izgubljenim domom.

Na svakoj od navedenih izložbi Anita Kontrec svojim crtežima, skulpturama i instalacijama naglašava različite aspekte i uzroke gubitka doma. Iako se radi o složenoj socijalnoj i kulturološkoj temi s dubokim političkim implikacijama, Anita Kontrec o njoj govori prvenstveno i iznad svega jezikom likovnosti poštujući sve zakonitosti tog diskursa. Pri tome se koristi raznovrsnim materijalima kao što su gips, gaza, papir, drvo, opeka, bronca, kamen. U svojim instalacijama često koristi i ready-made predmete svakodnevne upotrebe. Zajednički nazivnik svih izložbi u sklopu projekta su fragilne kućice od kartona i gipsanih zavoja – one su ujedno i metafore za naše vlastito tijelo koje je također prolazno i ranjivo.


Komentari