HNK čekaju uzbudljivi dani, tjedni i mjeseci, ali bez omiljenog Orašara ne prolazi ni ova zima!

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Carmen, jedna od najzahtjevnijih opera uopće ovoga će puta u HNK u Zagrebu biti svjedočanstvo ovih neobičnih i teških vremena. No ne u negativnom smislu nego u energiji i buntu umjetnika u preživljavanju i snalaženju u vremenu u kojem živimo”, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč u nedjelju 18. listopada na tradicionalnom programu Ususret premijeri u zagrebačkom HNK.

Pred publikom o novoj opernoj premijeri Carmen Georgesa Bizeta  pod ravnanjem Marcella Mottadellija u režiji Arnaud Bernarda koja će biti izvedena u petak 23. listopada pričali su intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Marcello Mottadelli, redatelj Arnaud Bernard te solisti Dubravka Šeparović Mušović, Lana Kos i Mikheil Sheshaberidze. Programom je moderirao Branimir Pofuk.

I dok se operne kuće poput proslavljene Metropolitan opere u New Yorku zatvaraju zbog pandemije neke čak i do rujna 2021. godine a kazališta u Europi rade smanjenim kapacitetom ili uopće ne rade, svi prisutni izrazili su zahvalnost što je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, u ovim okolnostima otvoreno za svoju publiku te što svaki dan ima puno gledalište, popunjeno prema epidemiološkim preporukama.

“Iznimno smo sretni i zahvalni što smo jedni od rijetkih kazališta u svijetu čija su vrata još uvijek otvorena, u kojem se predstave i dalje održavaju i u koju publika i dalje ide s istim žarom. Jer kazalište nije okupljanje, u kazalište publika dođe, pod maskama odgledaju željene predstave te odu svojim kućama. U kazalištu vlada disciplina”, zaključila je intendantica Dubravka Vrgoč.

foto:Mara Bratoš

Intendantica je naglasila kako je zagrebački HNK kada se situacija činila teška i nerješiva, smogao načine da radi i ovoga puta uprizori zahtjevnu operu poput Carmen. Doduše s manjim orkestrom i reduciranom scenografijom no sa srčanim pjevačima koji izvode i glume s jednakim ako ne i jačim intenzitetom nego prije pandemije.

Nakon što je izvela slavnu ariju Seguidila pred oduševljenom publikom, nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović koja tumači glavnu ulogu Carmen izrazila je zahvalnost upravi i gledateljima što umjetnici mogu nastaviti sa svojim radom. „Nama je scena život, ne možemo bez scene. Mi izgaramo za svoj posao. I vi, naša publika, vi nas hranite i činite živima. Posao je za nas naš bitak“, rekla je strastveno.

Redatelj Arnaud Bernard istaknuo je kako je ova Carmen definitivno drugačija od svih koje je imao priliku raditi. „Biti će to realistična Carmen i biti će mi vrlo teško kada predstava završi vratiti se onim drugačijim izvedbama Carmen koje su se radile prije ovoga vremena, na uobičajen način. Iz razloga  što imamo pozornicu bez scenografije, kvaliteta glume bit će ključna a to se odnosi i na zbor i na soliste. Ne možemo se sakriti iza prekrasnih kostima, nego ćemo se potpuno ogoliti i pokazati svu raskoš glume i pjevanja“, govorio je redatelj dok se maestro Mottadelli prvenstveno zahvalio publici na podršci te je izjavio koliko je truda bilo potrebno za postaviti operu kapaciteta kao što je Carmen. Od vrlo zahtjevnih proba sve do prepolovljenog broja ljudi o orkestru i zboru.

Otpjevavši ariju Micaele Je dis que rien operna solistica Lana Kos dokazala je kako njezina uloga ni u kojem pogledu nije krhka i bespomoćna kao što ju mnogi tumače. Micaela je, kaže Lana, uloga snažne, odlučne i uporne žene što je potvrdio i Don Jose, odnosno Mikheil Sheshaberidze rekavši kako su hrvatske žene poznate po svojoj hrabrosti.
„Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zaista može biti sretno i zadovoljno što ima otvorena vrata za svoju publiku, u ova vremena kada su mnoga kazališta zatvorena. Sretan sam što ponovno imam priliku raditi s divnim kolegicama Dubravkom Šeparović Mušović i Lanom Kos kao i cijelim ansamblom, zborom i orkestrom“, izjavio je Sheshaberidze.

Pred nacionalnom kazališnom kućom uzbudljivi su dani, tjedni i mjeseci.

Dva tjedna nakon operne premijere balet priprema poslasticu, 7. studenoga premijeru predstave Ponos i predrasude čiju je prvotno zamišljenu premijernu izvedbu prekinuo lockdown u državi. U međuvremenu kreće prodaja karata za omiljeni balet svih generacija, Orašar i to 2. studenoga.
Svi zainteresirani, do početka studenoga, mogu kupiti i pretplatu za novu sezonu te si tako osigurati samo njihovo mjesto u kazalištu.

“Umjetnici žive od publike, mi smo tu zbog vas. Čuvajmo sebe i druge ali i nahranimo dušu umjetnošću. Naše geslo ove sezone je – Kazalište kojem vjerujem – HNK u Zagrebu”, zaključila je intendantica.


Komentari