Godišnja izložba karikatura članova HDK i izložba karikatura Ivana Šarića

FOTO: Slobodan Butir

Godišnja izložba karikatura članova HDK i izložba karikatura Ivana Šarića održat će se u galeriji MORH-a ‘Zvonimir’ u Zagrebu.

U utorak, 17. listopada 2017. s početkom u 18 sati, na adresi Bauerova 33, biti će istovremeno otvorene dvije izložbe, Godišnja izložba karikatura članova HDK i izložba karikatura Ivana Šarića.

Obje izložbe su za posjetitelje otvorene od 17. do 27.listopada 2017., a mogu se razgledati radnim danom, u radno vrijeme galerije ‘Zvonimir’ od 10 do 18 sati.

Na Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK, koja se tradicionalno održava već 32 godine koliko udruga i djeluje, 54 najaktivnija člana (od ukupno 87) će izložiti 140 radova. Hrvatsko društvo karikaturista okuplja (gotovo) sve hrvatske karikaturiste s ciljem pomoći svojim članovima u razmjeni informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj, te promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a osim godišnje izložbe članova, među najznačajnije svako pripada i međunarodni festival koji se pod nazivom ‘Zagreb’ ove godine organizirao po 22. puta.

FOTO: Ljubica Heidler
FOTO: Ljubica Heidler

Važno je također spomenuti i predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu, pa je tako počevši od 2011. godine HDK predstavilo svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, BiH, a samo dva tjedna prije izložbe članova HDK u galeriji Zvonimir, društvo je u suradnji s Udruženjem karikaturista Crne Gore i Maticom crnogorskom Ogranak Cetinje organiziralo izložbu i predstavljanje u Crnoj Gori.

FOTO: Slobodan Butir
FOTO: Slobodan Butir

Izložbena djelatnost je za HDK i hrvatsku karikaturu izuzetno važna, obzirom da se tako kompenzira nerazumljivo i neopravdano mala prisutnost karikature u hrvatskim tiskovinama.

U galeriji ‘Zvonimir’ će istovremeno biti postavljena i izložba karikatura Ivana Šarića koji je preminuo u studenom prošle godine. Ivan Šarić je bio član Hrvatskog društva karikaturista od osnutka udruge, a predsjednik društva od 1994. do 1998.godine i između 2001. i 2010.godine. Bit će izloženo 50-ak radova.

FOTO: Miroslav Gerenčer
FOTO: Miroslav Gerenčer

Kako su analitičari njegovog rada napisali,

‘Šarićev temeljni motiv crteža je čovjek u prostoru, čovjek kao individualna jedinka, čovjek kao dio društva. To su ljudi ispražnjena identiteta, izgubljeni u vremenu i ispražnjenom prostoru, koji bauljaju poput duhova opustošenom zemljom kojom vladaju sile kao što su politički opsjenari, bauci administracije, besmisleni propisi i zakoni, ekološke bombe i globalizirani svijet’.


Komentari