Gdje uživamo u glazbi na travi… Uskoro počinje Zagreb Classic na Tomislavcu, provjerite što nas sve čeka kroz bogat program

1320
Foto: Ante Delač

Od ove srijede 20.6. – po treći puta zaredom! – na jednoj od najljepših pozornica grada Zagreba, ne propustite veliki open-air festival, još bogatiji Zagreb Classic!

Ovogodišnji festival na Trgu kralja Tomislava donosi doista niz prvorazrednih glazbenih poslastica – od Jalte, Jalte i Gubec-bega, baleta Gospoda Glembajevi i Opere pod zvijezdama, sve do svjetskih glazbenih zvijezda – Juliana Rachlina i Joséa Cure! U sklopu festivala među ostalim nastupaju Zagrebačka filharmonija, Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Simfonijski puhački orkestar OSRH-a i mnogi drugi, a program i ove godine otvaraju ansambli Hrvatske radiotelevizije – i to njih čak četiri!

U srijedu 20.6. s početkom u 20:45, u sklopu HRT-ova programa Glazba i grad, na veliku pozornicu festivala Zagreb Classic stižu Zbor, Tamburaški i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom uspješnoga mladog češkog maestra Jiříja Rožeňa. Tema programa je ples, a koncertom se obilježava i 100. godišnjica završetka Prvoga svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije, zbog čega je program sastavljen od skladatelja iz zemalja koje su nastale nakon propasti toga golemoga carstva: Austrije, Mađarske, Češke, Rumunjske i Hrvatske.

Bogati program predstavlja sjajnoga mladog saksofonista Jana Tominića, ovogodišnjega pobjednika hrvatskog izbora za Euroviziju mladih glazbenika, prestižnoga natjecanja koje se sredinom kolovoza održava u Edinburghu. Ansamblima HRT-a pridružit će se i Zbor Cantores Sancti Marci, dok će tri sjajna vokalna solista – Krešimir Špicer, Martina Zadro te Ivana Lazar – u finalu večeri nagraditi publiku najljepšim brojevima iz Straussova Šišmiša. Posebno iznenađenje nova je skladba hrvatskoga skladatelja Dubravka Palanovića – Drmeš za tamburaški i simfonijski orkestar – koja će upravo na festivalu Zagreb Classic doživjeti svoju svjetsku premijeru.

Samo dan kasnije, u četvrtak 21.6. (iznimno) u 22 sata na pozornicu Trga kralja Tomislava stiže i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella s atraktivnim programom Progressive Deviations: Jazz orkestar HRT-a svira glazbu Franka Zappe. Gosti koncerta su naš poznati pjevač Ervin Baučić, slovenski violinist Peter Ugrin te naš cijenjeni bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar.

Festivalski program nastavlja se u subotu 23.6. u 21:00 nastupom Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom mladoga dirigenta Filipa Šljivca. Solist je pijanist Vedran Janjanin, a na programu su djela P. I. Čajkovskog i S. Rahmanjinova. Ulaz na sve programe festivala Zagreb Classic je slobodan.

Puno je razloga zbog kojih od 20.6. do 10.7. – čitava tri tjedna – vrijedi biti na Trgu kralja Tomislava. Stoga, ponesite dekice i povedite prijatelje – Ne propustite Zagreb Classic!

Gdje uživamo u glazbi na travi…

Foto: Ante Delač

Dobrotvorne likovne kolonije na festivalu Zagreb Classic

Centar za kulturu i informacije Maksimir od 20. lipnja do 11. srpnja 2018. godine u sklopu
festivala Zagreb Classic organizira dobrotvorne likovne kolonije/likovne akcije na otvorenom u kojoj će pet umjetnika mlađe generacije slikati/crtati motive povezane s koncertima koji će se odvijati u sklopu manifestacije.

Svi radovi na koloniji bit će prodani zainteresiranim posjetiteljima nakon koncerta na
simboličnoj aukciji. Ova likovna kolonija obogatit će ponudu kulturnoga ljeta u Zagrebu, kao što su to učinili koncerti na Zrinjevcu i Trgu kralja Tomislava 2016. i 2017. godine.
Interakcija slikara i posjetitelja, kao i velika posjećenost koncerata na Zrinjevcu i Trgu kralja Tomislava mogla bi biti temelj za dinamičnu interdisciplinarnu suradnju na ovom festivalu.

Pet slikara na ovom festivalu obogatit će Trg kralja Tomislava svojim različitim stilovima i
pristupima slici, pa će ova kolonija funkcionirati i kao interaktivna izložba na otvorenome, koja će dati priliku posjetiteljima da svjedoče nastanku slikarskih djela.Komentari