Fotoklub Zagreb: Najstarija neprofitna fotoamaterska organizacija slavi svojih 125 godina

Foto/ Facebook Fotoklub Zagreb

Promocija fotomonografije “125 godina Fotokluba Zagreb” održat će se u Starogradskoj vijećnici Gradske Skupštine, Ćirilometodska ulica 5 Zagreb, u utorak 16. listopada 2018. godine, s početkom u 19:00 sati.

Fotomonografiju će predstaviti: Hrvoje Mahović i Vinko Šebrek, autori uvodnih tekstova u monografiji. Fotoklub Zagreb je prošle godine proslavio i obilježio sa raznovrsnim aktivnostima i priredbama svoj vrijedan jubilej – 125 godina postojanja, uspješnog rada i djelovanja, o čemu će biti riječi u uvodnom djelu predstavljaju monografije.

Monografija se sastoji od dva dijela – tekstualnog i slikovnog. U tekstualnom dijelu koji je napisan temeljem arhivskog gradiva i dosad objavljenih članaka, publikacija, knjiga i monografija o Klubu posebno mjesto je dato slikovitom obrazloženju puta i načina nastanka monografije kao i o povijesnom putu, razvoju i djelovanju Kluba, od njegova nastanka do danas i njegovom doprinosu, razvoju i promicanju fotografije kako u nacionalnim tako i i svjetskim razmjerama.

Slikovni dio monografije sadrži 170 odabranih fotografija – najuspješnijih autorskih dijela, po principu jedan autor – jedna fotografija. Slikovni dio maonografije čine tri cjeline.

U prvoj cjelini su radovi 79 starijih autora, klasika i nezaboravnih imena koja su obilježila fotografsko 20. stoljeće. U ovom dijelu većinom su zastupljeni autori čije fotografije Fotoklub Zagreb posjeduje u svojoj arhivi – Zbirci Hrvatske i klupske dotografije – (dostupnoj na http://hrvatska-fotozbirka.com/).

U drugoj cjelini predstavljen je  61 autor sa svojim najuspješnijim radovima. Riječ je o članovima kluba koji su svojim djelovanjem i stvaralaštvom obilježili veoma plodno razdoblje  djelovanja Kluba od kraja prošloga stoljeća do danas.

U trećoj cjelini predstavljeno je 30 najmlađih (po klubskom stažu) članica i članova Kluba sa svojim najboljim radovima.  Fotografija je kroz ovo dugačko vremensko razdoblje, doživjela svoje brojne transformacije, u izražajnom i tehničkom smislu, što se može pratiti, proučavati, istraživati i uživati u njima, listajuću stranice ove monografije. Monografija je timski rad članova kluba i vanjskih suradnika.


Komentari