(FOTO): Zarazna igra koja je osvojila Ameriku dolazi po prvi put na Zagrebački velesajam: Bacanje sjekira/Axe Throwing Arena

press

Ovaj vikend je na Zagrebačkom velesajmu otvorena Axe Throwing Arena, prva takva atrakcija kod nas. Bacanje sjekira je najpropulzivniji novi sport na sjevernoameričkom kontinentu, a priliku da isprobaju igru koja je zaludila SAD i Kanadu sada će dobiti i Hrvati.

Bacanje sjekira je najsličnije pikadu, uz razliku što igrači prema meti, umjesto strelica, bacaju – tomahawk sjekire. Postoje mnogobrojne varijacije igre, a u njoj mogu uživati svi, bez obzira na spol i snagu.

press

Tradicija bacanja sjekira postoji stoljećima

Sjekire se, kao razbibriga, bacaju već stoljećima. Prvi su ih počeli bacati Franci, i to već u 5. stoljeću. Zabava je odlično prihvaćena i u nordijskim krajevima, gdje su sjekire popularnost zadržale do današnjih dana, no pravi boom je krenuo s prostora Sjeverne Amerike i Kanade gdje se bacanje sjekira razvilo u moderan sport koji je danas prisutan u više od 50 država svijeta.

press

Međunarodna natjecanja i eventi

Premda finale natjecanja u SAD-u i Kanadi emitiraju velike televizijske kuće, axe throwing je u Europi relativno nova disciplina, a Hrvatska je jedna od prvih europskih zemalja koja je dobila axe throwing arenu po standardima Svjetske Axe Throwing Lige (World axe throwing league ili WATL). Domaći igrači će tako dobiti priliku kvalificirati se na velika međunarodna natjecanja.

“Igra je zarazna, osvojila je Ameriku i Kanadu. I usput preplavila Instagram. Idealna je za prijateljska druženja, team buildinge i rođendane, ali očekujemo i da će se dio igrača ozbiljnije posvetiti usavršavanju i treninzima,” istaknuo je Igor Tabak iz Axe Throwing Arene.

press

Sigurno kao pikado ili kuglanje

Iako tako zvuči, bacanje sjekira nije opasnije od pikada ili kuglanja. Igrači slijede upute iskusnih instruktora koji im prije igre objasne pravila i demonstriraju tehniku sigurnog bacanja. Sjekira se baca prema meti udaljenoj 365 cm, a samo dva igrača mogu istovremeno biti u ogradi uz sinkronizirano bacanje i podizanje sjekira.

“Axe Throwing Arena je posebnu pozornost posvetila uređenju interijera, kako u estetskom, tako i u sigurnosnom smislu. Poseban je izazov bio udovoljiti pravilima i specifikacijama koje propisuje WATL. Tako su svi boksevi unutar kojih se bacaju sjekire ograđeni i osigurani, a scene odbijanja sjekira, kakve smo gledali na YouTubeu i Instagramu, ovdje nisu moguće. Radi se zaista o vrlo ugodnom i pomno osmišljenom interijeru, čiji dizajn potpisuje slovenski dizajner i umjetnik Dušan Erjavec.

press

Uz arenu kafići i craft piva

Axe Throwing Arena je otvorena u paviljonu 35 Zagrebačkog velesajma. Riječ je o dobro poznatoj lokaciji unutar kojeg se nalaze Karting Arena Zagreb i Escape Room Arena, a iza projekta stoji ista ekipa. Sam prostor prostire se na 200-injak kvadrata.
Osim linija sa metama, u prostoru Axe Throwing Arene otvoren je i kafić s domaćim i stranim craft pivama te pažljivo osmišljenom ponudom hrane.

Dodatne informacije možete potražiti na službenoj Facebook AxeThrowingArena stranici.


Komentari