(FOTO) Španciranje po Zagrebu ili zašto volimo Radićevu ulicu

Lice grada

Nekad se zvala Duga ulica, danas je to Radićeva ulica i jedna je od najpoznatijih ulica u centru Zagreba

U svojoj povijesti ona je najdulje bila kolna cesta koja je povezivala Gradec s njegovim predgrađem i regionalnom prometnicom koja je na trasi Petrinjske ulice preko Trnja vodila do skele na Savi i dalje prema Sisku. Dodirna točka s utvrđenim gradom bila su Kamenita vrata, a u ulicu se preobrazila tek u 18. stoljeću, da bi u punom sjaju zasjala u 19. stoljeću. Bila je jedna od glavnih trgovačkih ulica, a njezini žitelji su bili najrazličitijih zanimanja i društvenog položaja. Obrtnici, trgovci, liječnici, odvjetnici, učitelji i sveučilišni profesori te mnogi drugi. Nekad davno to je bila ulica prepuna knjižara, tiskara i knjigovežnica, a danas je prepuna malenih dućana, uličnih restorana i barova. Radićeva ulica je uvijek usputna stanica kad se nađemo u centru grada, a u nastavku donosimo nekoliko mjesta koja ondje volimo posjećivati.

Lice Grada
Lice Grada

Barovi u koje svraćamo

MK Krolo je legendarna zagrebačka birtija koja je u pogonu još od 1981. godine. Uvijek je prepuna ljudi te privlači svojom ležernom atmosferom. Interijer je sigurno jedan od razloga zašto se ovaj birc smatra kultnim statusom Radićeve,  a ondje uvijek možete sresti i najrazličitije goste. Preko dana ispija se tek kavica i pokoji gemišt, dok se navečer dupkom napuni i kreće zabava popraćena i kojom čašicom više. Prilično jeftina cuga za centar grada čini ovo mjesto pristupačnim za sve goste, a štrukani pelin s nogu nikad ne odbijamo kad se nađemo u blizini. Čvenk je još jedan od birceva u koji volimo svratiti pogotovo kad je toplo vrijeme pa s povišene terase možemo promatrati ulicu i njezine prolaznike. Ima jako dobru kavu i također je pristupačnih cijena unatoč atraktivnoj lokaciji. Corazon Mio je španjolska priča u Zagrebu koja je zaživjela na čak dvije adrese. Prvo se otvorio tapas bar Mio Corazon, nakon čeka se otvorio bar Corazon Mio. Ne treba dodatno naglašavati kako je specijaliziran za točenje španjolskih šarenih pića – sangrija. Ondje možete naći apsolutno sve vrste sangrija i koktela, fina španjolska vina i pive koja ovo mjesto razlikuje od drugih.

radiceva-nova-21082016-7

Mjesta za usputni zalogaj

Za pekaru Feniks u Radićevoj kažu kako ima najbolji burek u centru grada. Ne znam bi li se složili s time, ali ga nećemo odbiti u 5 ujutro. Ne možemo osporiti da je hrana uvijek svježa i topla, a ako niste baš tip od pekare imate još nekoliko mjesta na kojima možete pokupiti neki zalogaj. Jedan od njih je gore naveden tapas bar Mio Corazon gdje možete uživati u najrazličitijim slanim zalogajima, a odmah pored njega je nedavno otvoreno mjesto Taquitos Bandidos na kojem možete jesti meksičku kuhinju. Tortilje dobro pašu uz pivo na zidiću ispred Krole.

Facebook
Facebook

Mjesta za kupovinu

Pored barova i mjesta za prizalogajiti u Radićevoj možete pronaći specijalizirane dućane s nakitom, zlatarne, suvenirnice, optike, hrvatske modne dizajnere, i malene šarmantne butike. Od hrvatskih dizajnera svoje mjesto su tamo pronašli Boudoir i Nebo koji su na našem tržištu već dugi niz godina. Blau – Line odmah na početku ulice također prodaje dizajnersku odjeću s hrvatskim potpisom kao što je LINK by Ogi Antunac&Zoran Mrvoš te Igor DobranićOmiljena mjesta za kupovinu svakodnevne odjeće, haljina za svečane prigode pa čak i vjenčanica. Simpatični dućan sa suvenirima Kredenca u kojem možete pronaći prirodnu kozmetiku, modne dodatke, iće i piće te ondje pronaći savršene ideje za poklon. Ne smijemo izostaviti ni Kravatu, dućan u koji rado svraćaju turisti.

Lice Grada
Lice Grada

Ma, obična šetnja Radićevom ulicom uvijek je dobra ideja. Samo na trenutak zastati na Krvavom mostu i prisjetiti se njegove bogate povijesti i mračne strane gradske prošlosti, obilježenu čestim sukobima dvaju susjednih gradova – Kaptola i Gradeca.

Nego…kad ste se zadnji put prošetali Radićevom, onako na miru iz gušta?

 

 

 

 


Komentari