Evo što možete do kraja listopada pogledati u Kinoteci

 

Francuska jesen uz Truffauta, Renoira i Leloucha

19. listopada kreće ciklus Jeana Renoira, redatelja, scenarista, glumca i producenta, najistaknutijeg predstavnika poetskog realizma koji je snažno utjecao na francuske novovalovce i uz čije ime vežemo koncept filmskog autora – redatelja čija vizija nadilazi fragmentacije karakteristične za kolaborativne umjetnosti. Od ere nijemog filma do kraja šezdesetih kao redatelj i kao glumac potpisao je više od četrdeset filmova, a mnogi od njih uvršteni su na liste najboljih filmskih ostvarenja svih vremena.

Publika će u Kinoteci tako imoći pogledati ratnu dramu Velika iluzija” (1937.), vrhunac poetskog realizma koji uživa status jednog od najpoznatijih antiratnih filmskih ostvarenja svih vremena. Na programu su još dvije Renoirove drame s Jeanom Gabinom u jednoj od naslovnih uloga: kriminalistička drama Toni (1935.), priča o talijanskom imigrantu koji doseljava u Provansu i biva upleten u mrežu strastvenih odnosa te Na dnu” (1936.), prema drami Maksima Gorkog, o aristokratu koji zbog kockarskih dugova mora započeti život u siromaštvu.

Toni Jean Renoir

Treći francuski autor čiji će opus biti djelomično predstavljen od 25. listopada sklopu Francuske jeseni je Claude Lelouch. Najpoznatiji njegov film je Jedan muškarac i jedna žena” (1966.), romantična drama s Anouk Aimée i Jean-Louisom Trintignantom, gotovo arhetipska ljubavna priča o prijateljstvu, a potom i ljubavnoj vezi žene i muškarca koji su u tragedijama izgubili supružnike. Osim spomenutog filma, koji je nagrađen Grand Prixom Festivala u Cannesu i dvama Oscarima, ciklus uključuje i njegov nastavak iz 1986. Jedan čovjek i jedna žena: dvadeset godina poslije”, u kojemu likovi, u međuvremenu rastavljeni, odlučuju zajedno snimiti film o svojoj romansi. U sklopu ciklusa Claudea Leloucha također će biti prikazana drama “Život, ljubav, smrt” (1969.) i avanturistička komedija Avantura je avantura” (1972.).

Velika iluzija 1 Jean Renoir

U listopadu se u Kinoteku vraćaju subotnje matineje za najmlađe – 21. listopada gledatelje će uveseljavati dvojac nespretnih majstora Pat i Mat na filmu” (A je to!). Redatelj Marek Beneš, povodom 40. obljetnice nastanka kultne animirane serije, preselio je likove dvojice nespretnih majstora na velika platna i kroz nova vrata uveo nas u njihovu svakodnevicu punu izazova koje pokušavaju, kao i uvijek, prevladati neočekivanim trikovima i dobro poznatim žarom.

U petak, 27. listopada u Kinoteci se dvjema besplatnim projekcijama obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine: u 11 sati prikazat će se znanstvenofantastični film “Tajna starog tavana” iz 1984. u režiji Vladimira Tadeja, a u 20 sati na rasporedu je “Breza” Ante Babaje.

Posljednja subota u mjesecu rezervirana je za australski film Crveni pas” u režiji Kriva Stendersa. Riječ je o obiteljskoj avanturi koja se temelji na istinitoj priči o prijateljstvu jednog čovjeka i jednog vrlo posebnog psa.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.


Komentari