Elon Musk i svemirski letovi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

wikimedia

Prije 16 godina izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao je tvrtku “SpaceX”. Tada nitko nije pretpostavljao koliki će prodor novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije.

U srijedu, 17. siječnja 2018. u 18 sati u kinodvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu:

Elon Musk i svemirski letovi

Predavač je Ante Radonić.

Prije 16 godina izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao je tvrtku “SpaceX”. Tada nitko nije pretpostavljao koliki će prodor novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije. Na svjetskom tržištu usluga lansiranja tvrtka je dospjela na prvo mjesto. Vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom napravljena je povijesna prekretnica na polju lansiranja satelita. Konstruirali su teretnu kapsulu koja je jedinstvena u svijetu po tome što može prevoziti teret iz orbite na Zemlju. Sada se upravo obavljaju pripreme za pokusno lansiranje rekete koja će postati najmoćnija operativna raketa – nosač na svijetu. Ove godine očekujemo i prvi pokusni let kapsule “Dragon 2” koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje, a moći će izvoditi i letove oko Mjeseca. Ali, to nije sve. Nakon velikih premijera koje se očekuju u ovoj godini, SpaceX će graditi najveću raketu u povijesti za transport na Mars. To je raketa za slijedeće desetljeće.

Predavanje će biti popraćeno mnogobrojnim slikama, a ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja na dan predavanja.

Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050
[email protected]


Komentari