Elemental, Kawasaki 3P, Brkovi, Otrovna Kristina i mnogi drugi u kampanji ‘Nauči, primjeni, podijeli’

FOTO: Maja Bota

Brojne poznate i utjecajne osobe priključile su se kampanji Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pod nazivom „Nauči, primjeni, podijeli“ kako bi informirali i educirali mlade o zaštiti spolnog zdravlja. Na svojim društvenim mrežama bendovi koji nastupaju na ovogodišnjem Pozitivnom koncertu Elemental, Kawasaki 3P, Brkovi i Otrovna Kristina, ali i osobe koje su utjecajne na društvenim mrežama poput Nevene Rendeli, Ide Prester, Ljupke Tanevske i Rite Rumore pozivaju mlade da skinu mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje” kojom se želi poboljšati razumijevanje odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.

Aplikacija na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje, liječenje spolno prenosivih bolesti, kontracepciju, cijepljenje i savjete za poboljšanje komunikacije s partnerom, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama. Obuhvaća i različite interaktivne sadržaje – kalkulator rizika koji na temelju odgovora na pitanja pruža procjenu rizika i preporuke za savjetovanje i testiranje, kviz znanja, tražilicu različitih zdravstvenih i psihosocijalnih usluga, ustanova te udruga, na razini cijele Hrvatske. Aplikacija je dostupna za download na: https://goo.gl/mpzqAn

Prema dosadašnjim istraživanjima o spolnom zdravlju i iskustvu adolescenata, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u spolne odnose oko 17 godina za adolescentice i 16 godina za adolescente. U zadnjem istraživanju zdravlja djece školske dobi provedenom 2013/2014 (HBSC) među petnaestogodišnjacima je bilo 21% adolescenata i 6% adolescentica koji su imali spolni odnos.
U odnosu na ostale europske zemlje u istraživanju, među 40 zemalja u kojima je istraživanje provedeno, po spolnom iskustvu petnaestogodišnjaci iz Hrvatske bili su na pretposljednjem, 39. mjestu. Uspoređujući rezultate prethodno provedenih istraživanja korištenja kondoma pri zadnjem spolnom odnosu, među onima koji su izjavili da su imali spolno iskustvo, vidljiv je značajan pad korištenja u posljednjoj provedenoj anketi 2014., pri čemu je udio korištenja kondoma 2002. bio oko 70%, 2006. i 2010. oko 80%, a 2014. oko 50%). U jednom drugom istraživanju među mladima u dobi 18 do 25 godina samo 20% njih izjavilo je da pri svakom spolnom odnosu koriste kondom, što ukazuje na nedosljednu uporabu kondoma usprkos relativno dobrom znanju o zaštiti.

Kampanja se odvija uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog farmaceutskog društva, a završava 2. prosinca Pozitivnim koncertom na kojem će brojni glazbenici svojim sudjelovanjem i potporom poslati poruku mladima o važnosti odgovornog spolnog ponašanja i zaštiti spolnog zdravlja.

Neke od video uradaka možete pogledati na Facebook i YouTube stranicama udruge HUHIV – https://www.facebook.com/huhiv/ i https://www.youtube.com/user/udrugahuhiv

Više informacija na:
http://spolnozdravlje.hr/
http://huhiv.hr/


Komentari