EDUKATIVNA IZLOŽBA: Priroda – laboratorij boja

Izložba Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje naziv je izložbe autorica Katarine Ivanišin-Kardum i Marije Crnčević, koja će biti otvorena do 30. rujna 2016. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. 

Na izložbi će biti izložen biljni materijal od kojeg se dobiva pojedino bojilo kao što su kora drveta, lišće, korijen… i isti materijal usitnjen i tako pripremljen za postupak izrade bojila. Izložene će biti i pripravljene otopine biljnog ekstrakta i kristali koji se dobivaju isparavanjem vode iz tih otopina, čija svojstva i količina ovise o izboru biljaka i uvjetima ekstrakcije, te obojeni materijal (vunena pređa, svilena pređa itd.). Također će biti izložene dvije vrste kamena iz Malostonskog zaljeva, žestac i bjelika, od kojih se dobiva vapno, kao i pigmenti kojima se toniralo vapno. Uz to, posjetitelji će saznati koji je najzastupljeniji pigment u pojedinom izvoru boje, karakterističan za dobivenu boju, pročitati recepte za dobivanje različitih bojila i još mnogo toga.

Izložba će biti otvorena do 30. rujna 2016. u vremenu: utorak – petak: 9 – 17 sati; subota – nedjelja: 9 – 13 sati; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.

Za razgledanje izložbe vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.


Komentari