DRUGAČIJE VIĐENJE STVARNOSTI: Zanimljiva izložba u Tehničkom muzeju

U zagrebačkom Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”, u četvrtak 10. studenoga otvara se nova izložba pod nazivom “Science Fiction New Parallel Worlds” (Znanstvena fantastika – Novi paralelni svjetovi).

Izložbu je moguće pogledati do 20. studenoga, a ulaz je slobodan.

Izložba “Science Fiction – New Parallel Worlds” tematizira podjednako visokorazvijenu i “siromašnu” znanstvenu fantastiku predstavljajući radove koji kao da su rađeni za neki drugi, paralelni svijet.

Što je zapravo znanstvena fantastika? Jesu li to isključivo visokotehnološka rješenja ili prije svega ingenioznost ljudi koji iza tog pojma preispituju granice svoje lucidnosti podastirući nova i neiscrpna viđenja materije i pojava koje nas okružuju?

Artefakti ove izložbe svojim karakterom nisu naprave za imaginarnu teleportaciju u svijet svemirskih brodova, već naprotiv, osvrt na svakodnevne pojave koje artikulacijom specifičnih koncepata predstavljaju drugačije viđenje stvarnosti.

Radovi su inspirirani antologijskim znanstveno-fantastičnim filmovima, stripovima i literarnim djelima sa svim spekulativnim i fiktivnim elementima koji ih prate. Iz tog konteksta ove su tvorevine interpolirane u nove strukture elektroničkih radova i interaktivnih sučelja. Izložba predstavlja i radove koji se bave preispitivanjem stvarnosti u smislu manipulacije naših osjećaja i privatnosti, ali i tehnologije.

Kako granice znanstvenofantastičnog žanra nisu jednoznačno definirane ni ograničene – što predstavlja izvjesnu analogiju s intermedijalnim i hibridnim umjetnostima te vibrantnim inovativnim suvremenim praksama – tako i radovi ove izložbe u svojoj formi nisu strogo definirani, već prilikom čitanja značenja nude široko polje poimanja omogućujući i autorima i publici propitivanje i živ odnos prema “konzumiranju” artefakta.

Izložba ugošćuje međunarodne umjetnike i domaće razvojne programere, te standardan postav “Radione” koji čine dizajneri, makeri/hakeri, elektroničari i intermedijalni umjetnici.


Komentari