Dosad najbogatiji, najrznovrsniji i najambiciozniji: Stiže još jedan Špancirfest!

Facebook/Špancirfest

Ovogodišnji 21. Špancirfest – festival dobrih emocija, koji varaždinske ulice i trgove u pretvara u najveću pozornicu na otvorenome, održat će se od 23. kolovoza do 1. rujna, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u dvorištu palače Sermage.

Ovogodišnji Špancirfest, najavljeno je, bit će dosad najbogatiji, najraznovrsniji i najambiciozniji. Više od 500 različitih programa, 80 uličnih performerskih izvedaba, više od 30 koncerata na četiri službene pozornice i 70-ak ostalih glazbenih programa koje će izvoditi DJ-evi i mladi, još neafirmirani glazbenici pod zajedničkim nazivom “Heroji ulica”.

Ove se godine očekuje i šest predstava Kerekesh Teatra, a u kreiranju programa sudjelovat će više od 500 izvođača.

Organizatori Špancirfesta su Grad Varaždin i gradska Turistička zajednica, čija direktorica Jelena Toth najavljuje i mnogobrojne izlagače. “Doći će ih više od stotinu iz cijele Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a među njima će biti i 20-ak izlagača s područja grada Varaždina”, rekla je i dodala kako je festival doista multikulturalan, što dokazuje i to što bi iz daleke Kine trebalo stići desetero izlagača.

Na ovogodišnji Špancirfest, uz domaće zvijezde Tonyja Cetinskog, Gorana Baru s Majkama, Elemental i druge, stižu i Gipsy King by Bailardo, makedonski Dzambo Agusevi Orchestra i Rambo Amadeus te posebna atrakcija, članovi klape Samoana s Novog Zelanda koji, iako ne znaju nijednu hrvatsku riječ, izvode naše klapske pjesme.

Toth je najavila i da će posebnu pozornost ove godine dobiti nove tehnologije. “Među prvima u našoj zemlji posjetitelji Špancirfesta imat će priliku upoznati prvoga humanoidnog robota u Hrvatskoj – CRUZR-a”, napomenula je direktorica varaždinske Turističke zajednice i dodala kako se on kreće kao čovjek, sposoban je rukovati se, plesati, pjevati, čak i zagrliti posjetitelje i odgovarati na njihova pitanja.

Uz robota, koji će biti predstavljen drugoga vikenda Špancirfesta, bit će tu i virtualna stvarnost koju će “špancireri” moći osjetiti zahvaljujući virtualnim naočalama, a svakako treba spomenuti i Multimedijalnu kupolu na Kapucinskom trgu, koja će biti “polazišna točka za let u svemir”.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da su Špancirfest mnogi pokušavali kopirati, ali nisu uspjeli u onome u čemu Varaždin jest. “Naš grad živi sa svojim festivalom, mi jedini koristimo i kreativne potencijale svojih građana”, istaknuo je gradonačelnik i izrazio zadovoljstvo što se sve više uključuju građani, posebice mladi, koji će prvi put imati svoju zonu, tzv. KVART u dvorištu Centra za mlade.

Špancirfest ulazi u treće desetljeće, a uspješne godine koje su iza njega, poručuju organizatori, rezultat su ostvarenja vizije, rada, promjena, inovacija i praćenja trendova.


Komentari