Dođite u Westgate na izložbu mačaka: u Zagreb stiže i singapurska mačka, najmanja pasmina na svijetu

facebook

Čak 217 mačaka rekordne 23 pasmine, a među njima i najmanja mačka na svijetu, bit će ovaj vikend na međunarodnim izložbama u zagrebačkom Westgate Shopping Cityju.

Iz Felinološkog društva Zagreb, koji je organizator izložbi, ističu kako će, osim po broju mačaka, izložbe biti rekordne i po broju predstavljenih zemalja jer, uz domaće natjecatelje, stižu i oni iz Italije, Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Njemačke i Švicarske.

Tajnica Saveza Amelija Leopoldović dodala je kako će se nakon duže pauze u Westgateu ponovo moći vidjeti i najmanja mačka na svijetu, Singapurska mačka, jedna od najrjeđih uzgojnih pasmina.

“Iako izrazito mala, ta pasmina uvijek pobudi veliko zanimanje javnosti, pa vjerujemo da će ljubitelje mačaka obradovati ova vijest. Iako odrasla Singapurska mačka teži tek oko 2,5 kilograma vrlo je temperamentna i komunikativna”, istaknula je Leopoldović.

Rekla je da to nije jedino iznenađenje za ljubitelje mačaka jer na izložbe stiže također vrlo rijetka dugodlaka domaća mačka, koja dolazi u paru sa kratkodlakom domaćom mačkom iz iste uzgajivačnice iz Slovačke.

Uz već navedenu domaću, dugodlake pasmine predstavljat će i Egzota, Ragdooll, Sveta Birma, Američki Curl dugodlaki, Maine Coon, Neva Maskerada, Sibirska, Norveška šumska i Perzijska mačka. Neće biti zakinuti ni ljubitelji kratkodlakih pasmina, jer u Westgateu stižu Devon Rex, Sfinks, Bengalska, Britanska kratkodlaka, American Curl kratkodlaki, Ocicat, Domaća kratkodlaka mačka, Kartuzijska, Orijentalna, Snow Shoe, Ruska plava i Tajlandska mačka, uz čak dvije Singapurske mačke.

U Zagrebu i prva Sfinks mačka hrvatskih uzgajivača

Na izložbama će biti predstavljena i prva Sfinks mačka hrvatskih uzgajivača – Camilla, koju je iz Mađarske uvezla Zagrepčanka Marija Hodak.

“Mačku sam dugo tražila jer su zaista rijetke, a uzela sam je za uzgoj i planiram otvoriti uzgajivačnicu, tako da će svi ljubitelji te pasmine moći ubrzo mačku nabaviti i u Hrvatskoj”, istaknula je ponosna vlasnica.

Dodala je kako se sa bezdlakom pasminom dogodila ljubav na prvi pogled, kada je na internetu slučajno ugledala video sa Sfinksom te je počela istraživati o njima i što je više čitala, više su je privlačile.

Za razliku od drugih pasmina, Sfinks voli vodu i treba ga redovito kupati za održavanje higijene, u prosjeku svakih desetak dana, a kožu joj treba zaštititi odjećom, koju nosi većinu godine, posebno zimi.

Izložbe vrhunskih mačaka bit će postavljene u prizemlju Westgatea, a za javnost će biti otvorene u subotu od 12 do 21 sat, te u nedjelju od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana bit će Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu početi u 19,30 sati, a u nedjelju u 16,30 sati.


Komentari