Dobre vijesti za sve frendice: Ženijalni dani od 5. do 9. ožujka u Kino mreži

FOTO: Pixabay

Šesti po redu Ženijalni dani donose filmove Portret djevojke u plamenu, Mlijeko i Podržite djevojke od 5. do 9. ožujka.

Nagrađivani film renomirane francuske redateljice Céline Sciamma, Portret djevojke u plamenu, premijerno je u Hrvatskoj prikazan na prošlogodišnjem izdanju zagrebačkog Human Rights Film Festivala, prenosi 24 sata.

Povijesnom dramom o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, redateljica Portreta djevojke u plamenu ispisuje nepoznatu povijest prezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju pasivnog objekta, kako se ističe u najavi.

Na festivalu u Cannesu, film je ovjenčan nagradom za najbolji scenarij i najbolji film LGBT tematike, a Sciamma je postala prva žena kojoj je dodijeljena ta nagrada.

Mlijeko, novi film islandskog redatelja i autora uspješnice Ovnovi, Grimura Hakonarsona, priča o vlasnici farme koja je do grla u dugovima, dolazi na domaće kinorepertoare s početkom 6. Ženijalnih dana.

“Ova izrazito iskrena i humorna drama o ženi koja će uzdrmati svoju ruralnu zajednicu odlukom da se suprotstavi korumpiranom sistemu lokalne industrije proizvodnje mlijeka, još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu” naglašava se. Film je u Torontu dočekan hvalospjevima i kritičara i publike, kao i na zadnjem izdanju Zagreb Film Festivala, gdje je prikazan unutar natjecateljskog programa Ponovno s nama.

Kao atrakcija ovoljetnog izdanja Motovun Film Festivala najavljen je film Podržite djevojke komedija ‘na rubu plača’ na temu eksploatacije žena u baru nalik onima iz američkog lanca brze prehrane Hooters, čija su glavna odlika oskudno odjevene konobarice koje poslužuju svoje, većinom muške goste u duhu devize brenda “pivo, burgeri i grudi”.

Iz Kino mreže kažu kako se radi o pronicljivom prikazu žena u muškom svijetu na rubu političke korektnosti te suosjećajnoj odi Andreja Bujalskog modernoj američkoj radničkoj klasi u kojoj neke od glavnih uloga nose zvijezde serije ‘Orange is the New Black’ i franšize ‘Mrak film’.

Organizator Ženijalnih dana je Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.


Komentari