DOBRE VIJESTI: Pogledajte dodatnu izvedbu Figarova pira 17. veljače HNK-u!

Foto: Flickr

Postala je jedno od najuspješnijih Mozartovih djela.

Zbog velikoga zanimanja publike u repertoar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uvrštena je dodatna izvedba Mozartove opere Figarov pir,  koja će se održati u srijedu, 17. veljače u 19.30 sati.

Premijera ove opere Wolfganga Amadeusa Mozarta održana je uz odličan prijem publike u subotu, 6. veljače u sklopu obilježavanja 260. obljetnice Mozartova rođenja i 230. godišnjice od praizvedbe djela. Time se jedno od najuspješnijih djela ovoga genijalnog skladatelja, nakon punih 25 godina, vratilo na scenu naše matične kazališne kuće. Operom ravnaju australska dirigentica Natalie Murray Beale i Josip Šego, a režiju potpisuje meksički kazališni redatelj i glumac Mauricio García Lozano.

Prema istoimenoj Beaumarchasovoj komediji i iznimnom libretu Lorenza da Pontea, operaFigarov pir praizvedena je u Beču 1. svibnja 1786. te je stekla golemu popularnost, unatoč tome što je prvotno izvedena samo devet puta jer se otvoreno rugala višoj klasi. Postala je jedno od najuspješnijih Mozartovih djela te se smatra kamenom temeljcem standarnih opernih repertoara diljem svijeta.

 

Komentari