Doba praznine ušuljalo se u Knap: Službeno otvoren 16. Festival prvih

Doringo Photography

Povlačenjem crne linije sa zida, iz rada Ivane Škvorčević Iskušavanje virtualnog i fizičkog prostora, službeno je otvoren 16. Festival prvih, koji se do 3. listopada 2018. održava u Centru KNAP.

Na otvorenju su se prisutnima obratile Anja Planinčić, ravnateljica KNAP-a, naglasivši važnost alternativne umjetnosti za današnje kreativne pravce te Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica Festivala prvih, kazavši kako su tendencije koje, pod utjecajem popularne kulture i tehnologije, postaju sve dominantnije, što je dovelo i do toga da doba praznine bude odabrano kao centralna točka ovodišnjeg izdanja festivala.

Prvi dan obilježilo je otvorenje skupne izložbe na temu festivala «Doba praznine», s radovima odabranima na natječaju, na kojoj se predstavljaju Nikolina Butorac, Miroslav Galinac, Vanda Jurković, Vesna Mačković, Sara Pećanić, Ivana Škvorčević te učenici Osnovne škole Bol iz Splita. Predstavljen je i rad «Underground» Miroslava Galinca te prikazan video performans «Čuvarica zaslona» Vesne Mačković.

U nastavku programa je održano predavanje dr.sc. Željke Kamenov «Ako su svi usmjereni na sebe, tko će se usmjeriti na mene?» na kojem su prezentirane psihološke posljedice suvremenog društva i načina života na pojedince, s obzirom na nesklad između čovjekove temeljne potrebe za pripadanjem i aktualnog veličanja individualizma.

Prezentacijom rada «Praznina doma» Nikoline Butorac zaključen je prvi dan. U navedenom radu autorica se bavi pitanjem stanovanja kao radnje i stana kao fiktivnog objekta kojega je mladoj osobi u današnje vrijeme nemoguće priuštiti. «Fokus u radu je bio usporediti vrijeme koje je bilo nekada i sadašnje, kao dva suprotna pola. Danas je fantastika i zamisliti da bi neka organizacija ili firma svojem zaposleniku darovala stan.» – rekla je autorica.

Subota na Festivalu prvih će biti u znaku selfija i crnila – povjesničarka umjetnosti, dr. sc. Ana Peraica održat će predavanje « Kultura selfija – Svijet iza tvojih leđa», a Irena Boćkai i Ana Katulić u radu Neimenjivi kao polazište svog eat-art performansa imaju Beckettovu novelu koju čini monolog iz perspektive neimenovanog i nepoznatog protagonista, koji ne samo da nema imena nego je i «neimenjiv». U performansu izvođačice će tako u improviziranom prostoru «egzistencijalističke kuhinje» spremati crni rižot koji će poslužuti uz kruh napravljen od sipinog crnila, ostavljajući iza sebe crne tragove pokreta i riječi.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Program festivala nalazi se na web stranici: http://www.studio-artless.hr.


Komentari