Dežmanov prolaz je (još uvijek) omiljeno mjesto stanovnika Zagreba

Dežmanov prolaz jedno je od omiljenih mjesta mnogih stanovnika Zagreba što uopće ne čudi s obzirom na to da je posljednjih nekoliko godina, ponovno oživio.

Smješten u samom centru grada, u neposrednoj blizini križanja Frankopanske i Ilice mirna je oaza za bijeg iz gradske vreve. Mogli bismo reći da je Dežmanov prolaz “filter” između gradske žile kucavice i prekrasnog zelenila Tuškanca koje se otkriva nakon samo nekoliko koraka ovim prolazom. Dežmanov prolaz ili nekad zvan “Prolaz Tuškanac” danas je jedno od življih mjesta u gradu, a ako niste znali ime je dobio po Ivanu Dežmanu, doktoru medicine i književniku koji je rođen 1841. godine, a danas se smatra da je postavio temelj medicinskoj literaturi.

Početkom 90-ih godina, Dežmanov prolaz bio je vruće mjesto u gradu, a tako je i danas. U njemu su se smjestili probrani butici, parfemski institut, lijepi barovi, cvjećarna poznatog umjetnika Saše Šekoranje i mnoga druga zanimljiva mjesta. Na kraju prolaza stoji zagrebačko kultno “kino Tuškanac” koje je jedan od simbola ovog djela grada, a malo nakon njega možete zaroniti u raskošno zelenilo i u miru prošetati. U nastavku slijedi kratki pregled mjesta koja možete posjetiti u Dežmanovom prolazu.

Ako ste u potrazi za nekim ultra vintage komadom odjeće ili modnim dodatkom, onda je butik Vintage Mademoiselle & Antiquitè adresa koju ondje trebate posjetiti. Raskošna selekcija brendirane odjeće koju ne možete kupiti više gotovo nigdje, tamo je našla svoj dom. Ovaj antikni raj mogli bi okarakterizirati kao jedini u gradu takve vrste i ako ste ljubitelj starih stvari ne smijete ga zaobići.

Za mirisni kutak zadužen je Institut Parfumer Flores, prva parfumerija u gradu koja je nudila “niche” mirise. Mjesto nije rezervirano za znalce ili parfemske noseve, već su ondje dobrodošli svi koji žele pronaći nešto jedinstveno za sebe ili tek uživati u neobičnim notama.

Najljepši izlog u Dežmanovom prolazu sigurno je onaj umjetnika Saše Šekoranje. Dizajn cvijeća by Saša Šekoranja poznat je svima, i s njegovim radovima se u gradu malo tko može mjeriti.

10365959_932326970220377_2862610389329250046_n

Da prolaz krije probrane dućane, dokazuje i dućan mlade produkt dizajnerice Ane Tevšić koja također puno pažnje posvećuje estetici, kako u svojim radovima, tako i cjelokupnom identitetu dućana. Pa ipak, ovaj prolaz je poznat po obrtničkim radnjama i lijepo je vidjeti kako i dalje živi taj duh, u nešto modernijem stilu.

Hrvatski brend I-GLE također je svoje mjesto pronašao u Dežmanovom prolazu. Brend je nedavno proslavio 20. obljetnicu djelovanja, a karakterizira ga moderan chic, funkcionalna teatralnost, print, vez, crna i bijela boja, te odlično spaja funkcionalnost i ekstravaganciju.

18122008_10155184335424454_3152033363460430110_o

Ne možemo zaobići ni Dežman bar koji je nedavno dobio i produžetak u obliku Dežman Mini bara, te se zajedno jako dobro nadopunjavaju. Velika ponuda pića i ukusnih zalogaja, ovom su mjestu vrlo brzo osigurale skok na jedno od još uvijek top mjesta u centru grada. I lokacija, naravno.

18237749_701860019996688_5862274894616924395_o

O Velvet Cafè-u nemamo puno za reći, osim da ga svakako trebate posjetiti. Posebno je ugodan za jutarnju kavu, a definitivno imaju najbolju pitu od šljiva koju smo probali. I naravno, možete birati hoćete li sjesti u bijeli ili crni prostor. Bijeli Velvet je svjež, prepun svijetla te prožet mirisima svježih kolača i kave dok je crni Velvet je mističan i prilično atmosferičan.

Ovo su samo neki od razloga zašto je Dežmanov prolaz jedno od omiljenih mjesta stanovnika Zagreba, kao i turista. Iako su nedjeljna jutra ondje tako spokojna i mirna, preko tjedna je ovaj prolaz živ cijeli dan. A ako ga se zasitite uvijek možete produžiti do Tuškanca u kino ili u park te barem na kratko udahnuti svjež zrak i napuniti baterije.

Komentari